BiH
0

BiH 55. država u sektoru informacionih tehnologija

FENA
Prema istraživanjima u oblasti globalne konkurentnosti koju je proveo Svjetski ekonomski forum, Bosna i Hercegovina prema dostignutom nivou informaciono-komunikacijske infrastrukture zauzima 55. mjesto, a u pogledu zakonske regulative iz te oblasti nalazi se na 109. mjestu u odnosu na 130 zemalja obuhvaćenih ovim istraživanjem.

Učešće Bosne i Hercegovine na svjetskom tržištu IKT-a (informaciono-komunikacijskih tehnologija) je tek 0,01 posto, što po stanovniku iznosi skromnih 29 dolara koji se godišnje plasiraju u nabavku ove tehnologije.

Ovo je istaknuto danas u Sarajevu na prezentaciji pod nazivom "IKT legislativa u BiH" koju je za predstavnike Ministarstva komunikacija i prometa BiH i djelatnike drugih nadležnih vladinih tijela organizirala Asocijacija za informacione tehnologije u BiH - BAIT u saradnji sa Svjetskom bankom (WB).

O prioritetima na planu uvođenja informacionih tehnologija, kao imperativa na kojem se temelji prosperitet razvijenih zemalja, govorili su predsjednik Upravnog odbora BAIT-a Brano Vujičić, predstavnik WB-a Haris Mešinović, konsultant ove banke dr. Gorge Dimitrov i ekspert u ovoj oblasti Vedad Silajdžić.

Istaknuto je da je 2004. godine usvojen dokument kojm su definirani politika, strategija, i akcioni plan u oblasti IKT-a, te da je u međuvremenu inicirano pokretanje brojnih projekata, među kojima i projekta uvođenja elektronske vlade (e-government) te da je sve propraćeno aktivnostima na donošenju odgovarajućeg zakonskog okvira u ovoj oblasti.

Među prioritete uvršena je uspostava agencije za informacijsko društvo koja bi se starala o implementaciji i koordiniranju aktivnosti predviđenih spomenutom strategijom i akcionim planom na nivou BiH.

Usto, kako je rečeno, neophodno je insistirati na punoj provedbi zakona u sektoru IKT-a, doradi postojećih zakonskih rješenja i donošenju novih zakona u skladu sa standardima Evropske unije.

U tom kontekstu, ukazano je na značaj donošenja Zakona o elektronskom potpisu, Zakona o pravnim aspektima elektronskog poslovanja u BiH, te zakona u oblasti zaštite autorskih prava, industrijskog vlasništva ... kao i zakona u drugim oblastima koji su komplementarni onima iz sektora IKT-a.

Jedan od prioriteta jeste i educiranje kadrova, jer je, kako je konstatirano, prisutan deficit kvalitetnih kadrova koji bi preuzeli odgovornost u pogledu pune implementacije strategije u sektoru IKT-a.