Upozorenje Kongresu
58

Biden: Ako Rusija uspije uništiti Ukrajinu, šta mislite da će se desiti u balkanskim zemljama?

S. M.
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden jučer je tokom obraćanja u Bijeloj kući upozorio da bi povlačenje američke podrške Ukrajini moglo dovesti do ruske pobjede s mogućim širenjem krize na balkanske zemlje.

"Ako odemo i Rusija bude u stanju da izdrži njihov napad i sruši Ukrajinu, šta mislite da će se dogoditi u balkanskim zemljama?", rekao je Biden.

Prisutne je također upitao šta misle da bi se moglo dogoditi na prostoru između Poljske i Mađarske.

Saradnici predsjednika Bidena su na jednom privatnom sastanku otvoreno upozorili kongresmene da ako Kongres ne odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u narednim danima Rusija bi mogla dobiti rat za nekoliko sedmica, u najbolje slučaju mjeseci, prenosi Yahoo.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines rekli su poslanicima da će Ukrajina ostati bez određenih mogućnosti protivvazdušne odbrane i artiljerije u narednim sedmicama, tvrde ljudi upoznati sa sastankom.

Pomoć Ukrajini, koja je mjesecima blokirana u Kongresu, dio je zakona koji također obezbjeđuju sredstva za Izrael i Tajvan. U oktobru je Biden zatražio dodatnih 60 milijardi dolara vojne pomoći za Ukrajinu. Kongres je prethodno odobrio oko 75 milijardi dolara Kijevu.

Nedavno je i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio na moguće širenje sigurnosne krize i na Balkanu.

"Obratite pažnju na Balkan. Vjerujte mi, dobivamo informacije: Rusija ima dug plan. Bliski istok, bit će barem Balkan, ako sada zemlje svijeta ništa ne poduzmu. Bit će ponovo takva eksplozija", rekao je Zelenski.