Dodatno pojašnjenje
586

Biciklističkom stazom na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu se ne mogu kretati motorna vozila

Piše: M. N.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Biciklistička staza koja napravljena na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu prethodnih nekoliko dana izazvala je nedoumice kod brojnih učesnika u saobraćaju. Mnogima nije bilo jasno da li staza određena isključivo za bicikliste ili i za automobile tokom dozvoljene zone vožnje. Da mnogima nije bilo jasno potvrđuje i činjenica da su pojedini čak i parkirali vozila na samu stazu.

Biciklistička staza koju pravimo na području Vilsonovog šetališta u općini Novo Sarajevo je isključivo biciklistička površina, rečeno nam je iz Gradske uprave Grada Sarajeva koja radi na ovom projektu.

Obilježavanje staze je počela prije 15-ak dana i uskoro bi trebala biti završena. Radi se prema evropskim standardima i širina iznosi 2,5 metara, a pravi se od pigmentiranog asfalta.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Staza je plave boje i oivičena je žutom linijom. Iz Gradske uprave Grada Sarajeva naglašeno je kako se njom ne mogu kretati ni pješaci.

"Kretanje biciklista ovom trakom nije vremenski ograničeno", kazali su iz Odjeljenja za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Staza će olakšati kretanje svim rekreativcima s obzirom na to da saobraćajnice Vilsonovog šetališta koriste građani za rolanje, skateboard, ali i šetnju.

Nažalost, mnogi vozači nisu shvatili svrhu ove staze pa nerijetko voze njom i koriste je za parking, što predstavlja kršenje Zakona o saobraćaju.

Vozačima je sada ostala jedna saobraćajna traka na Vilsonovom šetalištu, kojom se mogu kretati do 17 sati radnima danima, dok im je vikendom i prazničnim danima saobraćanje Vilsonovim šetalištem zabranjeno u potpunosti.