Prkosili teškim uslovima
0

Biciklima po snijegu prešli put od Jablanice do Konjica i nazad

Sarajevo-x.com
Dva člana MTB kluba iz Jablanice su biciklima prešli 25 km i stigli u Konjic. Iako se automobilima teško može proći cestom između ova dva grada zbog snježnih nanosa, ipak su krenuli u svoju avanturu.

Mladići su prema Konjicu krenuli u utorak u 13:30 sati. Kada su izašli iz tunela Lendava i ušli u selo Paprasko vidjeli su zaleđeno Jablaničko jezero. Na led je pao i snijeg pa je izgledalo poput velikog polja.

Nakon što su napustili selo Paprasko, između dva tunela su naišli na mekan snijeg. Radilo se o smetu koji je formirao jak vjetar. U tom trenutku su mladići pomislili da svoju misiju neće ispuniti do mraka.

U tunelu Crnaja su dvojica biciklista posebno uživali jer je u normalnim uslovima ovdje saobraćaj jak, a tunel je uzak i vlažan, tako da je pravi izazov proći biciklom i izbjegavati rupe, lokve i automobile. No, tog je dana u Crnaji vladao mir, saobraćaja gotovo da nije bilo, a lokve su se pretvorile u ledene gromade. Sa stropa tunela su visile ledenice duge i po nekoliko metara.

Po dolasku u Ostrožac su morali staviti potkape i ski-naočale zbog niske temperature. Od Ostrošca do Konjica su prešli 15 km, na pojedinim dijelovima je cesta bila očišćena do asfalta. Mladići su bez ijednog stajanja stigli u Konjic, gdje su ulice mnogo bolje očišćene nego u Jablanici. Tamo je bilo i više automobila, a posebno teško je bilo izbjegavati velike terence po mekanom snijegu.

U 15 sati su biciklisti stigli do Konjičke ćuprije gdje su se fotografisali, potom su napravili polusatnu pauzu za jelo i toplo piće i uputili se natrag u Jablanicu. Jedan od biciklista je imao posebno težak zadatak jer je vozio na potrošenim gumama. Srećom, prošao je sa samo jednim lakšim padom.

Biciklisti su u svojoj avanturi prešli ukupno 50 km.