BiH
2

Biciklima od Istanbula do Srebrenice u čast žrtvama genocida

Anadolija
Četverica studenata iz Turske krenuli su na 13-dnevno putovanje iz Istanbula prema Srebenici, kako bi odali poštovanje žrtvama genocida u Srebenici koji se desio u julu 1995. godine.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

U okviru aktivnosti turske općine Gungoren u Istanbulu, četiri studenta - braća Furkan i Abdullah Sacid Boztas, Suheyl Sagmen i Tarik Akkaya - koji se inače bave bisiklizmom, biciklima su se zaputili prema BiH

Četvericu mladića ispred zgrade općine ispratili su okupljeni građani i načelnik općine Gungoren Sakir Yucel Karaman koji je tom prilikom izjavio da je ovo lijep način da se obilježi stradanje Bošnjaka u genocidu u Srebenici.

"Kao što znate, u julu se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici. Ovi hrabri momci će se pridružiti ostalim u Srebenici kako bi obilježili taj tužni događaj. Oni će tamošnjim Bošnjacima prenijeti naše osjećaje i ljubav koju gajimo prema njima", rekao je Karaman.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Student na istanbulskom Yildiz Teknik univerzitetu Furkan Akkaya je, za agenciju Anadolija, kazao da su se na ovaj način željeli prisjetiti žrtava genocida u Srebenici.

"Svake godine se obilježava genocid u Srebrenici. Mi smo taj tužni događaj željeli obilježiti na ovaj način. Kada dođemo u Srebenicu tamo ćemo se sastati s našim prijateljima i svi zajedno ćemo prisustvovati obilježavanju godišnjice genocida", rekao je Akkaya.

Ova četverica mladića će tokom svoga putovanja proći kroz Bugarsku, Makedoniju, Kosovo i Crnu Goru, a ukupno će preći oko 1800 kilometara.

Planiraju da 11. jula stignu u Srebrenicu, gdje će se pridružiti ostalim učesnicima "Marša mira" koji se svake godine održava.

Poslije ceremonije obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, četverica studenata će posjetiti Goražde, gdje će prisustvovati zajedničkom iftaru s tamošnjim Bošnjacima.