18. decembra
0

Biciklijada Djeda Božićnjaka/Mrazova u Mostaru očekuje rekordan broj učesnika

G. Š.
U povodu božićnih blagdana i novogodišnjih praznika, Biciklistički klub Mostar u saradnji s Udrugom za promociju biciklizma "Hercegovina Bike" ove godine organizira jedanaestu godinu za redom sad već tradicionalnu biciklijadu Djeda Božićnjaka/Mrazova u Mostaru.

Biciklijada će se održati u nedjelju 18.12.2022. godine s početkom u 12 sati, a organizatori očekuje najveći broj učesnika u ovoj blagdanskoj priči najvećeg grada na Neretvi.

Jedan od organizatora Toni Zorić ističe da je cilj ove manifestacije obogatiti blagdanske sadržaje kojima se podjednako raduju sve generacije.

"Biciklisti će na sebe obući dobro nam poznata crvena odijela i krenuti u vožnju gradom kako bi ponovo ozarili srca onih naših najmlađih sugrađana. Ovo je već tradicionalan događaj na koji se odaziva jako velik broj biciklista željnih da pronesu praznični duh ulicama Mostara", ističe Zorić.

Start i završetak biciklijade prema najavi organizatora će biti na Rondou, ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača, a vozit će se krug po cijelom gradu.

Biciklijada kreće s Ronda, preko gradskog šetališta do Španskog trga, te se nastavlja preko Bulevara narodne revolucije, Lučkog mosta, ulicom Maršala Tita, do bivše robne kuće Razvitak. Potom se nastavlja preko trga Musala do kružnog toka, prema Hotelu Ero, pa preko Carinskog mosta do Željezničke stanice. Nastavlja se ulicom Maršala Tita prema kružnom toku u Zaliku, te preko novog mosta sve do vrha Avenije, pa pored zgrade Spajalica do Rondoa.

Kao i prethodnih godina Djeda Božićnjaci/Mrazevi će najmlađim građanima, koji se zateknu na ulicama Mostara, dijeliti slatkiše i prigodne darove.

Druženje se nastavlja u Zimskom gradu "Adventu" na gradskom šetalištu uz muziku i božićno-novogodišnje delikatese gdje će se građani moći fotografirati s omiljenim likom blagdanske čarolije ovog decembra.

Iz Biciklističkog kluba Mostar pozivaju sve građane Mostara da se pridruže biciklijadi koja bi ove godine po njihovoj procjeni trebala biti najbrojnija do sada.

Ističu da u biciklijadi mogu učestvovati svi koji se obuku u Djeda Božićnjaka/Mraza ili barem na glavu stave kapu od omiljenog lika iz božićnih i novogodišnjih priča i da će za sigurnost svih biciklista brinuti djelatnici MUP HNK.