Smotra folklora ili nešto drugo?
0

"Biće Brčko srce Srbije"

Sarajevo-x.com
(Foto: InfoBrcko.com)
U okviru Dana evropskog naslijeđa u Brčkom je održana 15. evropska smotra srpskog folklora. Učesnike je prilikom ceremonije zatvaranja ponio "duh naslijeđa" pa su svi uglas skandirali "Biće Brčko srce Srbije".

Smotra je i započela incidentima kada su učesnici prilikom defilea na otvaranju pjevali nacionalističke pjesme nakon čega je policija Brčko distritka BiH morala da interveniše i opomene učesnike koji su došli iz drugih gradova da takvo ponašanje nije dopušteno u Distriktu.

"Davno smo upozorili Vladu Brčko distrikta BiH, organizatora događaja Udruženje za njegovanje srpskog kulturno - historijskog nasljeđa "Baštinar“ iz Brčkog i javno mnijenje da će 15. Smotra srpskog folklora dijaspore, obavijena plaštom europskog kulturnog nasljeđa, biti sve samo ne kulturna manifestacija", saopćili su nakon ovog događaja iz Foruma mladih SDP-a Brčko distrikta dodajući kako su se njihova predviđanja "nažalost obistinila tijekom cijele manifestacije, a vrhunac su doživjela na završnoj večeri, na svečanosti dodjele nagrada učesnicima Smotre".

"Učesnici Smotre iskoristili su, gle čuda, jedinstvenu priliku da građanima Brčko distrikta BiH poruče, ili zažele, 'Biće Brčko srce Srbije'", kažu iz FOM SDP. Na skandiranje prilikom ceremonije zatvaranja smotre folklora reagirao je i predsjednik Skupštine Brčko distrikta Mirsad Đapo osudivši takvo ponašanje.