{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bičakčić i Čović oslobođeni krivice za zloupotrebu položaja

S
8.4.2010. u 12:51
0
79
Bičakčić i Čović oslobođeni krivice za zloupotrebu položaja
0
Prvostepenom presudom Sudskog vijeća Suda BiH danas su Edhem Bičakčić i Dragan Čović oslobođeni optužbi da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti.
Obrazlažući presudu predsjedavajući Sudskog vijeća Esad Fejzagić kazao je da Tužilaštvo BiH za četiri godine nije uspjelo otkriti imena 12 osoba kojima su dodijeljeni stanovi, iako su imali adrese gdje se stanovi nalaze te su se u optužnici te osobe vodile kao nepoznata lica, dok od 64 osobe koje su navedene u optužnici da su im dodijeljeni stanovi nisu sve saslušane.

Dragan Čović je nakon presude kazao da je ovo jedina prava presuda, da mu je žao samo što je toliko vremena proveo u sudnici, te da nije počinio bilo kakvo krivično djelo dok je obavljao funkciju ministra finansija Federacije BiH i da je ponosan na svoj rad.

Bičakčić je, pak, kazao da je ovo ohrabrujuća presuda i još jedan korak na demokratskom putu BiH.

Tužilaštvo BiH najavilo je žalbu na ovu presudu.

Naime, prema optužnici Bičakčić i Čović su u funkciji premijera i ministra finansija Federacije BiH, bez odluke Vlade, 18. januara 1999. godine donijeli i potpisali odluku o rasporedu sredstava budžeta za 1999. godinu za stambena pitanja, kojom je iz sredstava tekućih rezervi odobren iznos od 3,2 miliona KM za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Oni su potom, kako se navodi u optužnici, 20. januara 1999. godine donijeli i potpisali odluku o rasporedu sredstava budžeta za 2000. godinu za stambena pitanja, kojom je iz sredstava rezervi odobren iznos od 4,6 miliona KM za istu namjenu, na osnovu kojih odluka je izvršena kupovina stanova za nekoliko osoba, te su na taj način oštetili budžet Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: