{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Biber: I naredna godina bit će veoma teška za radnike

F
27.12.2006. u 12:16
0
0
Biber: I naredna godina bit će veoma teška za radnike
0
Biber: I naredna godina bit će veoma teška za radnike
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Edhem Biber smatra da će 2007. godina biti teška za radnike, možda i teža od 2006. , iz razloga što mnogi započeti procesi stečaja još uvijek nisu završeni, te što će takvih procesa još biti.
- U proces stečaja do sada je ušlo oko 30.000 ljudi, a podatak koji također zabrinjava je taj da je krajem ove godine u FBiH na evidencijamai zavoda za zapošljavanje u odnosu na isti period protekle godine bilo 13,5 hiljada osoba više, rekao je na danas održanoj konferenciji za novinare u Sarajevu Biber.

On je je istaknuo kako, prema kriterijima UN-a, petina porodica u BiH već živi u statusu najtežeg siromaštva, s primanjima ispod 2.700 KM godišnje.

-U 2007. prvo očekujemo da se formira vlast, jer bez vlasti ne možemo rješavati niti jedan radnički problem, nakon toga, očekujemo da zaživi program zbrinjavanja radnika koji su ostali bez posla u procesu proivatizacije ili stečaja, donošenje zakona o reviziji privatizacije, zakona o zaštiti na radu, kao i donošenje zakona o radu na nivou BiH i formiranje ekonomsko-socijalnog vijeća BiH, rekao je predsjednik SSSBiH.

Biber je dodao kako će se sindikat, između ostalog, tokom naredne godine pripremati i za ispunjenje svojih obaveza iz procesa pregovaranja BiH o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, s obzirom da se od ukupno 35 odredbi iz tog sporazuma 12 odnosi na sindikat.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: