Milorad Dodik
0

"BHT treba u stečaj, taksu ću plaćati RTRS-u"

FENA
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da BH Televizija (BHT) treba da ode u stečaj, jer ne postoji, kako je rekao, realni osnov za funkcioniranje te medijske kuće na čije izvještavanje je ponovio i brojne zamjerke.

On je novinarima ponovio optužbe protiv BHT-a u vezi s nedavnim izvještavanjem s komemoracije stradalim Srbima u Srebrenici i Bratuncu, ističući da, iako, je "svjestan činjenice da krši zakon", novac za RTV taksu ubuduće će uplaćivati samo na račun RTRS-a“.

Ističući da RS "nije eksperiment medija Federacije BiH o kojoj oni godinama prave lošu sliku pored svih uspjeha koje je RS postigla“, on je naveo je da je prilog BHT-a o komemoraciji u Bratuncu, 12. jula, "maliciozno izvještavanje koje je prevršilo mjeru".

Dodik je još dodao "da BHT od svog osnivanja nije bio javni servis već televizija jedne političke ideje".

"Uvažavajući kodekse nezavisnog novinarstva postavlja se pitanje kad je mjesto da i političari mogu dati svoje mišljenje o načinu rada novinara. Imajući u vidu da javni servis koristi javna sredstva, onda i političari imaju pravo da komentarišu njegov rad“, naveo je entitetski premijer.

Poručio je da kao predsjednik SNSD-a neće dati saglasnost "da se javnim novcem pokriva kriminal u BHT-u".