Revizija institucija
0

BHRT se zadužio za milion KM bez odobrenja UO

SRNA
Kancelarija za reviziju institucija BiH izrazila je mišljenje sa rezervom nakon revizije finansijskih izvještaja i poslovanja BHRT-a za 2008. godinu.

"BHRT nije imao usvojene računovodstvene politike za 2008. godinu, a njihov nedostatak u značajnoj mjeri je uticao na politike vrednovanja prihoda od RTV taksi, priznavanje potraživanja i procedure otpisa nenaplativih potraživanja, te vrednovanje obaveza, stalnih sredstava, zaliha i rezervisanja", saopšteno je iz Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Međusobni finansijski odnosi BHRT-a i RTV FBiH nisu se zasnivali na vjerodostojnom cjenovniku prema kome se vrši fakturisanje usluga, a BHRT ima neusaglašena i neriješena potraživanja i obaveze sa RTV FBiH i RTRS-om.

U saopštenju se navodi da BHRT ne uplaćuje prihode po osnovu marketing usluga na jedinstveni račun, niti se ovi prihodi raspoređuju na propisani način, a BHRT nije za iskazana sumnjiva i sporna potraživanja za RTV taksu u iznosu od 2.321.934 KM, koji potiču iz ranijeg perioda, izvršila ispravku na teret rashoda.

"Obaveze prema dobavljačima nisu u cjelosti usaglašene, za neke se nije mogla utvrditi osnovanost, starosna struktura ovih obaveza je nepovoljna, a značajan iznos starih obaveza prema dobavljačima nije plaćen. BHRT je, osim toga, izvršio novo zaduženje u 2008. godini po kratkoročnom kreditu u iznosu od 1.000.000 KM bez prethodnog odobrenja Upravnog odbora te medijske kuće", ističe se u saopštenju.

U poslovnim knjigama BHRT-a prikazani su objekti za koje nije utvrđeno pravo vlasništva, odnosno raspolaganja i značajan broj objekata za koje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, objekata koji su izgrađeni na zemljištu koje podliježe posebnom režimu upravnog rješavanja i objekata koji su izgrađeni na privatnom zemljištu.

Kancelarija za reviziju institucija BiH je u odnosu na prethodne revizije koje su izvršene u BHRT-u, uočila određena unapređenja u poslovanju, kao što je uređenje sistema obračuna i isplate plata i naknada time što je usvojen Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji BHRT-a.