{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


BHRT podijeljen: Sindikalna organizacija ne podržava protest upozorenja

Piše: I. P./Klix.ba
21.1.2017. u 13:50
8
36
BHRT podijeljen: Sindikalna organizacija ne podržava protest upozorenja
8
BHRT podijeljen: Sindikalna organizacija ne podržava protest upozorenja
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sindikalna organizacija BHRT odbila je da se pridruži protestu upozorenja kojeg je za 23. januar najavio Samostalni sindikat radnika u BHRT-u.
"Ne osporavajući nikome pravo na protest, Sindikalna organizacija BHRT obavještava javnost da nema nikakve veze s protestom 23. januara. Razlog je jednostavan: ne razumijemo smisao protesta", navodi se u saopćenju Sindikalne organizacije BHRT.

U saopćenju se naglašava da je Sindikat tokom dvije godine svog postojanja, protestima, vanrednim skupštinama, medijskim istupima svojih predstavnika te na bezbroj drugih načina ukazivao na nužnost rješavanja problema redovnog finansiranja. S druge strane, kaže se u saopćenju, Sindikat insistira na činjenici da vrh BHRT nikada nije poslao javnosti očekivanu jasnu poruku da je spreman provesti radikalne reforme unutar Kuće kojima bi se reafirmisalo opredjeljenje da BHRT postoji zbog programa, a ne zbog administracije.

"Insistiramo na reorganizaciji, poštenoj sistematizaciji, paketu pravilnika te poboljšanju uslova rada. U trenutku dok čekamo novi Upravni odbor, pri čemu osnivač BHRT - Parlamentarna skupština BiH - pokazuje visok stepen odgovornosti da postupak što prije bude završen - bilo kakav protest može se shvatiti isključivo na jedan način, samo kao pokušaj amnestiranja dosadašnjeg Upravnog odbora koji, mada je bio odlično plaćen, nikada nije inicirao da se ništa od navedenog uradi", rečeno je u saopćenju Sindikalne organizacije BHRT-a.

Podsjećamo, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u donio je odluku o održavanju protesta upozorenja u RTV Domu 23. januara.

“Kao reprezentativni sindikat u BHRT-u, najavljujemo protest zbog ugrožene egzistencije svih radnika i njihovih porodica, koja je produkt katastrofalne finansijske situacije u našoj kući. Upitne su plaće radnika, ne uplaćuju se redovno svi doprinosi, uvjeti rada su katastrofalni, a sredstva za rad su zastarjela”, navedeno je u saopćenju.

Zbog svega toga Samostalni sindikat radnika u BHRT-u zahtjeva hitno rješavanje stabilnog finansiranja BHRT-a.

“Obzirom da je Samostalni sindikat radnika u BHRT-u cijelu proteklu godinu upozoravao sve nadležne (menadžment BHRT-a, UO BHRT-a, Odbor sistema Javnih RTV servisa, Parlamentarnu skupštinu BiH, međunarodne institucije) na takvo stanje, tražimo da ovaj zahtjev bude realiziran u roku od 60 dana”, saopćeno je iz Sindikata.

Upućen je poziv svim sindikatima u BiH da im se pridruže i podrže ih u borbi za stabilan i nezavisan Javni RTV servis BiH.

Ipak, čini se da se "bratska" Sindikalna organizacija unutar iste RTV kuće neće odazvati na poziv Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: