{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BHRT osudio prijetnje upućene Marku Radoji, traže reakciju nadležnih organa

Klix.ba
16.7.2018. u 17:16
52
98
BHRT osudio prijetnje upućene Marku Radoji, traže reakciju nadležnih organa
52
BHRT osudio prijetnje upućene Marku Radoji, traže reakciju nadležnih organa
RTV dom (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što se urednik informativnog programa BHRT-a Marko Radoja našao na meti kritika javnosti jer se pojavila informacija da je voditeljima ovog javnog servisa zabranio nošenje Cvijeta Srebrenice tokom informativnih emisija 11. jula, Upravni odbor BHRT-a osudio je prijetnje upućene Radoji.
Kako se navodi u saopćenju za javnost, Upravni odbor BHRT-a je na današnjoj sjednici razmotrio situaciju povodom praćenja komemoracije u Potočarima na obilježavanju godišnjice genocida te podržao ocjenu da je program komemoracije i same manifestacije profesionalno urađen.

"U vezi sa cijelim slučajem, Upravni odbor zatražio je od menadžementa kompletnu informaciju o tome šta se tačno događalo, šta je predmet zanimanja brojnih medija. Upravni odbor osudio je prijetnje izrečene prema našem uposleniku i zatražio reakciju nadležnih organa", piše u saopćenju za javnost.

Posjećamo, u razgovoru za Klix.ba, Radoja je izjavio kako nikome ništa nije zabranio te da je primio stotine prijetnji smrću.

"Nisam zabranio nošenje Cvijeta Srebrenice, samo sam dao preporuku da ga voditelji ne nose, a svi naši novinari u živim uključenjima su nosili cvjetove i voditelji su koristili cvjetove. Imamo kodeks 'Knjiga ponašanja i uputstava za javne servise' koje nama radi BBC, u tom kodeksu stoji da pogotovo novinari u BiH, koja ima tešku historiju i prošlost, nesređenu politiku i institucije, budu neutralni, jer znate da nikada nismo donijeli odluku koji su to naši praznici i koji su dani kada tugujemo", kazao je Radoja.

On je za cijelu pruiču okrivio "parastrukture koje vladaju BHRT-om", a koje ga, prema njegovom mišljenju, žele smaknuti.

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora BHRT-a, Medina Šehić je imenovana za urednicu sportskog programa, a Maja Miralem za urednicu revijalnog i muzičkog programa BHRT-a.

Novoimenovane urednice izabrane su na osnovu javnog konkursa između više predloženih kandidata i na ovu fukcije biraju se na mandat od pet godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: