BiH
0

BHRT izlazi iz Udruženja medijske industrije

SRNA
Upravni odbor Radio-televizije BiH (BHRT) odlučio je da napusti Udruženje medijske industrije i da pokrene osnivanje nove asocijacije, potvrdili su članovi Uprave ovog javnog emitera.

Ova tema mogla bi se naći danas na dnevnom redu Odbora Javnog RTV sistema, nakon čega će biti poznati stavovi o izlasku iz Udruženja medijske industrije i ostala dva emitera - Radio-televizije Republike Srpske i RTV Federacije BiH, pišu "Nezavisne novine".

List navodi da Adnan Bilal, šef marketinga RTV FBiH, koji je na čelu Udruženja medijske industrije, nije bio dostupan za komentar. 

Član UO BHRT Nikola Deretić rekao je da rukovodstvo Udruženja medijske industrije nikada nije ispoštovalo zaključke da bude raspisan međunarodni tender i provedena revizija istraživanja gledanosti koju provodi Agencija "Mareco index Bosnia". 

Iz BHRT-a ranije su iznijeli niz primjedaba na istraživanje gledanosti koje provodi agencija "Mareco", a primjedbe su imali i iz TV OBN, dok je Bilal odbacio ove primjedbe i najavio reviziju.

Prema podacima BHRT-a, oni plaćaju najveću cijenu istraživanja gledanosti u godišenjem iznosu od 131.358 KM, dok RTRS i FTV plaćaju po 65.679 KM. "Pink BH" i "Mreža plus" plaćaju po 94.936 KM, a ostale članice još manje.

U međuvremenu, raspala se prvobitna postavka "Mreže plus" nakon što su "Hayat TV" i Alternativna televizija osnovale Agenciju za komunikacije i reklamu "Program plus".
UO BHRT-a na sjednici održanoj u ponedjeljak odlučio je da se o izmjenama sistematizacije radnih mjesta izjašnjava na narednoj sjednici koja će biti održana za 15 dana. Prema ovoj sistematizaciji, zaposlenima bi se i dalje odbijao određeni procenat od plate ako nemaju odgovarajuću stručnu spremu. Iz Samostalnog sindikata radnika javnih RTV servisa BiH upozorili su da je odbijanje od plate u suprotnosti sa zakonom, ali ni sindikalci nemaju jedinstven stav u vezi s tim.