BiH
0

BHMAC: U 2006. godini povećan broj žrtava mina

FENA
Plan deminiranja za 2006. godinu, prema podacima Centra za uklanjanje mina BiH (BHMAC), ispunjen je do 70 posto, uprkos problemima nastalim uvođenjem Poreza na dodanu vrijednost.

Sumnjiva površina reducirana je za 246 kvadratnih kilometara, od čega je deminirano oko 11 kilometara kvadratnih površine. Pronađeno je i uništeno oko tri hiljade mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS).

-Do danas je u BiH očišćeno oko 80 kvadratnih kilometara površine na preko četiri hiljade lokacija, potvrdila je FENI glasnogovornica BHMAC-a Svjetlana Trifković.

Posljednje procjene BHMAC-a, kako je navela, govore da sumnjiva površina u našoj zemlji iznosi oko 1.820 kilometara kvadratnih ili 3,6 posto ukupne površine BiH.

U prošloj godini došlo je do naglog porasta broja žrtava mina, od kojih je većina stradala od tzv. mine PROM. Smrtno je stradalo 18 osoba, dok ih je 17 povrijeđeno, za razliku od 2005. godine kada je bilo 19 žrtava mina. Od 1996. godine do danas u BiH je stradalo ukupno 1.575 ljudi.

Kako ističu u BHMAC-u, nastradali su najčešće odrasli ljudi koji su svjesni opasnosti od mina, ali ipak ulaze u minska polja uglavnom zbog egzistencijalnih razloga.

S obzirom na porast broja žrtava, BHMAC najavljuje da će u 2007. godini prioritet dati izradi projektne dokumentacije i uklanjanju evidentiranih minskih polja sa minama PROM, bez obzira da li su ove površine dosad tretirane kao površine I, II ili III kategorije prioriteta.

Jedan od prioriteta BHMAC-a u ovoj godini je između ostalog i revizija postojećeg strateškog plana Protivminskih akcija i to za period do 2014. godine.

-Ukoliko kapaciteti i finansijske mogućnosti budu dozvolili, do 2014. godine bi se mogli očistiti glavni prioriteti, a do 2020. godine glavnina minske opasnosti, kazala je Trifković.