BiH
1.6k

Bh. zastava na "krovu" Turske, planini Ararat (5137m/nv)

Klix.ba
Članovi bh. ekspedicije “FIBULA ARARAT 2015”, Tomislav Cvitanušić, Kenan Berberović i Hasan Karabeg, su nakon sedam dana boravka u Turskoj uspješno okončali ekspediciju, te se bosanskohercegovačka zastava ponosno zavijorila na “krovu” Turske, planini Ararat (5137m/nv), 29.08.2015. u 06:15h.

Planina Ararat nalazi se na sjeveroistoku Turske, 16 km zapadno od Irana i 32 km južnije od Armenije i radi se o snijegom pokrivenoj vulkanskoj kupoli, čija visina doseže 5.137 metara, 355m više od od najvišeg vrha zapadne Evrope (Mt. Blanc, 4810).

Sam njen vrh pokriven vječitim snijegom i ledom podsjeća na bijeli jastuk na kojem se pustinjsko nebo odmara i snove nebeske sniva. Ararat je svakako najpoznatija planina i po svom simboličkom i mističnom značaju za cjelokupan ljudski rod. To je također i jedina planina koja se kod kršćana pominje još u Starom zavjetu kao mjesto na kome je pristala Noina arka nakon Velikog potopa.

Završni uspon na vrh je izveden 29.08.2015., a članovi ekspedicije su krenuli prema vrhu u 01:00 iz kampa C1 koji se nalazi na 4200m/nv. Sam uspon je trajao nešto više od pet sati, a osim visine samoga vrha koji je iznad 5000m/nv i mogućih problema sa visinskom bolesti, članovi ekspedicije su se morali boriti i sa neočekivano snažnom mećavom, niskim temperaturama i smanjenom vidljivošću koja je na trenutke iznosila samo pet metara. Unatoč svim problemima koji su pratili završni uspon, sve je dobro proteklo, te su se članovi ekspedicije isti dan u poslijepodnevnim satima spustili sigurno do baznog kampa.