BiH
0

Bh. vojnici u Iraku dobili pohvale za rad

FENA
Zdravstveno, psihičko i fizičko stanje svih pripadnika druge rotacije bh. kontingenta u Misiji podrške mira u Iraku je odlično, a oni su za svoj rad u Iraku dobili niz pohvala od savezničkih komandanata.

Ovo je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu izjavila zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš, nakon što se delegacija Ministarstva odbrane, Oružanih snaga BiH i Zajedničke komisije za odbrambenu i sigurnosnu politiku Parlamentarne skupštine BiH vratila iz trodnevne posjete Iraku, gdje je obišla bh. vod za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), smješten u gradu Talilu, u sektoru jugoistok.

Pendeš je kazala da je komandant bh. voda u Iraku kapetan Draža Guto delegaciji podnio izvještaj o aktivnostima i stanju u jedinici, zatim da je delegacija jedan dan provela na terenu gdje se prikupljaju i uništavaju ubojita sredstva te da je imala niz razgovora sa savezničkim komandantima.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Sifet Podžić izjavio je da je prije ove posjete najviše brinuo za sigurnost bh. vojnika prilikom transporta u konvojima, ali da je ta zabrinutost sada manja nakon što se uvjerio da bh. vojnici imaju veoma dobru zaštitu koju im pružaju američke snage. Međutim, on i dalje poziva na oprez s obzirom na to da je cijeli Irak ratna zona.

General Podžić takođe je izjavio da su minsko-eksplozivna sredstva u Iraku u jako lošem stanju i da se nalaze u rasturenim magacinima, dok ih bh. vojnici sakupljaju na jedno mjesto i uništavaju.

To nije nimalo lagan zadatak, zbog čega je našim vojnicima ukazano da apsolutno moraju poštovati propisanu proceduru, posebno zbog visokih temperatura u Iraku, naglasio je Podžić.

Prema njegovim riječima, u Iraku su bh. vojnici već naučili određene lekcije koje će prenijeti trećoj rotaciji, koja u Irak odlazi krajem maja.

Obuka bh. vojnika za Irak je kvalitetna, što su potvrdili i rezultati na terenu, ali zbog specifičnih uvjeta u pustinji, gdje se neke stvari ne mogu odmah vizuelno prepoznati, već tokom ove sedmice će na Manjaču, gdje se priprema nova rotacija, biti upućena ekipa starješina koja će im prenijeti ta iskustva, kazao je general Podžić.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbrambenu i sigurnosnu politiku Parlamentarne skupštine BiH Boško Šiljegović je kazao da bh. vojnici do sada nisu imali kontakata s neprijateljem te da se izlažu opasnosti jedino u konvojima i kod prikupljanja NUS-a.

Rekao je da je tokom boravka u Iraku čuo niz pohvala na račun naših vojnika "koje je bilo jako ugodno slušati".

Šiljegović je ocijenio da je ova jedinica najbolji primjer rada institucija i pojedinaca iz BiH, te će izvještaj Komisije Parlamentarnoj skupštini i Predsjedništvu BiH biti pozitivan.