Miroslav Lajčák
0

"Bh. vlasti kao da ne zanima ukidanje viza"

FENA
Organi vlasti u BiH vrlo dobro znaju koji su uslovi za ukidanje viza za građane koji putuju u zemlje Evropske unije, još jednom je istaknuo specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák.

"Razumijem teškoće s kojima se suočavaju građani BiH kada moraju podnijeti zahtjeve za vize, a od mene bi bilo neodgovorno da prognoziram kada bi tačno moglo doći do promjene postojećih uslova za dobijanje viza", rekao je specijalni predstavnik EU u svom odgovoru građanima na pitanje postavljeno putem web stranice www.reci.ba.

"Međutim, želim još jednom naglasiti da ne postoji ništa nejasno u pogledu mjera koje nadležni organi vlasti trebaju smjesta poduzeti da bi se vizni režim promijenio", naglasio je.

Lajčak je konstatirao da su pregovori o liberalizaciji viznog režima u toku i da uslove koje je definirala Evropska komisija nije nemoguće ispuniti, jer ih već ispunjavaju sve zemlje u okruženju.

Lajčák je u odgovoru građanima izjavio da kašnjenjem u procesu primjene uslova koje je definirala EU bh. institucije jednostavno šalju poruku da ih ukidanje viza ne zanima.

To je u najmanju ruku neodgovoran odnos prema građanima i to se odmah mora promijeniti nabolje.

Odgovori Lajčaka su dio kontinuiranog dijaloga s građanima koji se odvija putem interaktivne web stranice www.reci.ba. On je putem ove web stranice odgovorio na stotine pitanja i pozvao građane da izraze svoje nade i bojazni vezane za proces integracije BiH u Evropsku uniju. Vizni režim se stalno pojavljuje kao jedno od pitanja koje najviše opterećuje građane BiH, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.