BiH
0

Bh. umjetnik Mustafa Skopljak danas će biti sahranjen u Sarajevu

Piše: M. N.
Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih umjetnika kipar Mustafa Skopljak danas će biti sahranjen na gradskom groblju Bare u Sarajevu u 13:45 sati.

Komemoracija u čast ovog velikog umjetnika bit će održana u 11 sati na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je bio redovni profesor.

Skopljak je rođen u Kotor Varoši 1947. godine, a srednju umjetničku školu i Pedagošku akademiju završio je u Sarajevu. Kao student prve generacije, upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu koju je okončao 1977. godine u klasi profesora Alije Kučukalića. Postdiplomski studij završio je 1988. godine.

Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1972. godine. U periodu od 1993. do 1998. radio je lutke, scenu i kostime za lutkarske predstave za Pozorište mladih.

Posebno se istakao i tokom rata u opkoljenom Sarajevu u kojem je proveo sve godine. Jedan je od autora izložbe "Svjedoci postojanja" koju su radili sarajevski ratni autori. Bila je to prva izložba koja je izašla iz Sarajeva i prikazana je u Americi. Riječ je o instalaciji koja je rađena 1992. i 1993. godine.

Radio je na Akademiji likovnih umjetnosti kao redovan profesor i uvijek je isticao kako voli raditi s mladima jer ga inspirišu. Njegov stan bio je pretvoren u atelje u kojem je, u slobodno vrijeme, radio na svojim skulpturama, slikama i drugim umjetničkim radovima. Svi koji su ga poznavali, imaju samo riječi hvale za ovog čovjeka.

Svoju ljubav prema umjetnosti prenio je i na kćerku Iru koja je završila Akademiju likovnih umjetnosti i danas je asistentica na tom fakultetu.