Sjećanje na 2007.
2

Bh. umjetnik ispred suda u Hagu postavio instalaciju "Pravda za BiH"

Klix.ba
Foto: A. Dervišević
Foto: A. Dervišević
Konceptualni umjetnik Almir Dervišević postavio je ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu umjetničku instalaciju pod nazivom "Pravda za Bosnu i Hercegovinu - autobusko stajalište Den Haag", a u znak sjećanja na 26. februar 2007. godine kad je donesena presuda o pitanju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore.

Kako kaže Dervišević, mjesto i vrijeme postavljanja instalacije nisu slučajni. Pored sjećanja na 11-godišnju presudu, autor podsjeća i na 26. februar prošle godine kada je istekao rok na pravo za podnošenje žalbe države BiH o pitanju presude.

"Moja poruka je usmjerena ka žrtvama agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, kao i potencijalnim žrtvama iste agresije koje smo svakodnevno svjedoci. Mislim da pravda koju smo sve ove godine očekivali, imajući u vidu vrijeme i prostor življenja, sagledavši presude i odnos prema presudama, izgleda nekako nedostižna. Stičem utisak da smo od sudova mnogo očekivali. Očekujući i iščekujući nekako smo zapostavili svoje obaveze u kontekstu ostvarenja pravde. Odnos odgovornih države BiH prema cjelokupnom procesu prava na žalbu oslikava taj naš odnos prema nama samima. Istovremeno dok ove bolne misli i osjećanja prolaze kroz mene, razmišljajući o pravdi i nepravdi, pokušavajući dokučiti uzroke, osjećam nadu i ukazuje mi se odgovor", kaže Dervišević za Klix.ba.

Foto: A. Dervišević
Foto: A. Dervišević

On smatra kako se odgovor o kojem govori krije u nama samima i u našem odnosu prema nama samima.

"Iz tog odnosa zasnovanog na odlučnosti posvećenosti istini i pravdi, ljubavi prema čovjeku države BiH, predanosti razvoju našeg cjelokupnog društva, preuzimajući odgovornost za naše buduće generacije, moramo stvoriti uslove koji će naše živote i imovinu učiniti sigurnijima, uslove u kojima će svaki čovjek biti zaštićen. Iz tog odnosa ne smijemo dozvoliti da nam se ikada više ponovi zlo koje se čovjeku BiH desilo. Mi, svi oni koji državu BiH doživljavamo kao svoju domovinu, moramo u potpunosti preuzeti odgovornost te na taj način biti pravedni prema nama samima. Iskorištavajući postojeće kapacitete i stvarajući nove, opredjeljujući se za dobro, a udaljavajući se od zla, vjerujem da u tome možemo uspjeti", naglašava Dervišević.

Umjetnik dodaje kako se Bosanci i Hercegovci moraju osloboditi zla koje im, kako kaže, onemogućava da budu slobodni i koje ih sprečava da budu posvećeni istini i pravdi.

"To je naša obaveza. To je naš dug prema žrtvama agresije na državu BiH i naša dužnost prema budućim generacijama države BiH. Posvetimo se našim vrijednostima, spoznajmo naše vrijednosti, živimo ih i čuvajmo jer su upravo te vrijednosti bogatstvo našeg življenja i umiranja", poručuje Dervišević.

Podsjećamo, on je ranije, u okviru projekta "Pravda za BiH, autobusko stajalište Internacionalni sud pravde", realizirao i druge instalacije poput djela "Pravda za sve, svi za pravdu" koje čini prijevod te rečenice na desetke jezika svijeta.

Na to su ga, kaže, motivirale žrtve nepravde, ubijeni, ranjeni, mučeni, pokradeni, obespravljeni građani BiH, žrtve i počinioci zločina i agresije kako iz prijeratnog, tako i iz ratnog, odnosno poslijeratnog perioda.