BiH
0

Bh. udruženje penzionera: Vlast nije poboljšala status penzionera

FENA
Udruženje penzionera u BiH oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem smatra da je vrijeme da predstavnici vlast posvete dužnu pažnju socijalno ugroženim penzionerima i izvrše analizu rada Fonda PIO, Porezne uprave i inspekcijskih službi radi efikasnije naplate doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje.

"Evidentno je da vlast svojim postupcima i odlukama nije poboljšala status penzionera u proteklom periodu. Žalosno je da poslanici dosad nisu održali nijednu tematsku sjednicu o položaju penzionera u FBiH, a Vlada FBiH nije predložila socijalni program za ugrožene kategorije društva", navodi se u saopćenju.

Iz bh. udruženja penzionera navode da su u ovoj godini penzije povećane 2,61 posto. Svim budžetskim korisnicima plaće su povećane više od deset posto, pa je prosječna plaća u javnoj upravi i do četiri puta veća od prosječne penzije.

"Udruženje penzionera u BiH podržava zahtjeve svih udruženja koja se bore za spokojniju starost i materijalnu održivost dostojnog življenja svakog pojedinca", ističe se u saopćenju.