{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. udruženje invalida traži isplatu trinaeste invalidnine za RVI

F
18.10.2007. u 14:24
0
0
Bh. udruženje invalida traži isplatu trinaeste invalidnine za RVI
0
Bh. udruženje invalida traži isplatu trinaeste invalidnine za RVI
Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH traži od Vlade Federacije BiH isplatu trinaeste invalidnine za ratne vojne invalide do kraja godine.
"Ratni vojni invalidi dovedeni su na marginu društva činjenicom da njihove invalidnine od januara 2005. nisu povećavane i da visina osnovica za obračun invalidnina nije usklađivana s kretanjem indeksa maloprodajnih cijena prema podacima federalnog Zavoda za statistiku iz prethodne godine, kako je to predviđeno Zakonom o pravima boraca i članova njihovih porodica", navodi se u saopćenju Udruženja.

Na ovaj način su ratni vojni invalidi jedina kategodija budžetskih korisnika kojima primanja nisu povećavana od 1. januara 2005. i pored uvođenja poreza na dodatu vrijednost i poskupljenja osnovnih životnih namirnica, navodi se.

"Kako bi se bar donekle ublažilo teško socijalno stanje ratnih vojnih invalida tražimo da se u rebalansu budžeta Federacije BiH predvidi isplata trinaeste invalidnine“, izjavio je predsjednik Udruženja Aziz Tafro.

Udruženje se zalaže da u sljedećoj budžetskoj godini koeficijent invalidnina za ratne vojne invalide bude izjednačen s koeficijentom penzija Fonda PIO Federacije BiH, iako i ovako usklađene neće biti dovoljne za život te kategorije stanovništva.

"Napominjemo da lična invalidnina ratnog vojnog invalida sa 70 posto invaliditeta iznosi 230 KM i da je to ispod svakog nivoa dostojanstva. Udruženje će istrajati u svojim zahjevima, te najavljuje proteste pred zgradom Vlade Federacije BiH", navodi se u saopćenju Udruženja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: