BiH
7

Bh. udruženje invalida: Apel da se počne primjenjivati član 21-a Zakona o pravima boraca

FENA
Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH apelovalo je na Ministarstvo za boračko invalidsku zaštitu Federacije BiH da bez odlaganja, po službenoj dužnosti, počne primjenjivati član 21-a Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica "s obzirom da kašnjenje primjene tog člana nanosi nenadoknadive posljedice članovima porodica umrlih ratnih vojnih invalida".

"Naime, ranijim zakonom porodice umrlih ratnih vojnih invalida čija smrt nije bila posljedica ranjavanja, povrede ili oboljenja, po kom osnovu je RVI ostvario pravo na invalidninu, ostali su bez primanja i ostalih prava iz oblasti boračko invalidske zaštite", navodi se u saopćenju Udruženja.

"Nakon naših pritisaka na Vladu Federacije BiH donesena je izmjena Zakona te je članom 21-a propisano da nakon smrti ratnog vojnog invalida II - VII grupe, čija smrt nije posljedica ranjavanja, povrede ili oboljenja, po kom osnovu je ostvario pravo na ličnu invalidninu, kao i nakon smrti ratnog vojnog invalida VI - X grupe članovi njegove porodice iz člana 20 stav 1 tač. 1 i 2 ovog Zakona koji nisu u radnom odnosu, a koji su živjeli u zajedničkom domaćinstvu, imaju pravo na porodičnu invalidninu u visini od 50 posto iznosa njegove ratne vojne invalidnine", ističe se.

Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH u saopćenju navodi da je federalno Ministarstvo za pitanje boraca i članova njihovih porodica bilo obavezno početi primjenjivati citirani član 21-a Zakona od 1.1. 2008. godine na način da svim porodicama umrlih RVI koja ispunjavaju propisane uslove izdaju rješenja kojim će im priznati pravo na porodičnu invalidninu.

Udruženje je apelovalo i na porodice umrlih RVI koje su ostale bez invalidnine da bez odlaganja Službi za boračko invalidsku zaštitu općine na kojoj imaju prebivalište podnesu zahtjev za priznavanje prava na porodičnu invalidninu, kaže se u saopćenju koje je potpisao predsjednik Udruženja Aziz Tafro.