Olimpijada iz fizike
0

Bh. učenik Greljo Admir osvojio srebrnu medalju

Sarajevo-x.com
Na 39. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike za učenike srednjih škola, koja se upravo održava u Hanoju (Vijetnam), predstavnik naše zemlje, učenik Greljo Admir (Sarajevo koledž) osvojio je srebrnu medalju, a učenik Goran Šibenik (Druga gimnazija, Sarajevo) počasnu nagradu (Honourable Mention), saopćeno nam je iz Društva fizičara u BiH.

Bosansko-hercegovački tim sačinjavali su još i učenici Karović Damir (Opća gimnazija Zenica), Ševo Igor (Gimnazija Banjaluka) i Banjac Goran (Katolički školski centar Sarajevo).

Tim su na takmičenje vodili Prof. Dr. Rajfa Musemić, predsjednik Društva fizičara u BiH i profesor Rodoljub Bavrlić, iz Društva fizičara Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina učestvuje na ovom najvećem međunarodnom takmičenju iz fizike u kontinuitetu od 1997. godine. Do sada predstavnici BiH su osvojili nekoliko pohvala i jednu bronzanu medalju, tako da je ovo najveći uspjeh do sada.

Koliko je značajno ovo takmičenje govori podatak da su ove godine na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike učestvovali takmičari iz 82 države.