{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. učenici osvojili medalje, novčane nagrade i stipendije

S
9.5.2011. u 12:40
0
31
Bh. učenici osvojili medalje, novčane nagrade i stipendije
0
Bh. učenici osvojili medalje, novčane nagrade i stipendije
International Sustainable World Energy, Engineering, and Environment Project Olympiad (ISWEEP) je olimpijada projekata učenika srednjih škola na temu održivosti ravnoteže u svijetu po pitanju energije, inžinjeringa i okoliša i održava se već četvrtu godinu zaredom. Ove godine olimpijada je održana Houstonu, saveznoj državi Texas u Sjedinjenim Američkim Državama i na nju su se plasirali i učenici iz Bosne i Hercegovine.
U konkurenciji od učenika iz 70 država svijeta sa 2.222 prijavljena projekta naši učenici su plasirani među najbolje i pozvani u SAD na ovo takmičenje, i to:

1. Dževad Kozlica i Aldin Hodžić, učenici Tursko-bosanskog Unsko-sanskog koledža sa projektom "Auto na hidrogenski pogon“ u kategoriji energije osvojili zlatnu medalju i 1.000 dolara.

2. Berina Suljić, učenica Tursko-bosanskog Sarajevo koledža prezentirala je projekat "Fitoremedijacija teških metala u vodenim eko-sistemima“ iz kategorije okoliša i osvojila zlatnu medalju i 1.000 dolara.

3. Emir Smajić i Edhem Ćenanović, učenici Tursko-bosanskog Sarajevo koledža izložili su projekat "Bio-čistaći“ iz kategorije okoliša i osvojili bronzanu medalju i 400 dolara.

Dobitnici zlatnih medalja dobili su i pune stipendije za četverogodišnje školovanje na North American College u vrijednosti od po 45.000 dolara.

Svi učesnici i prisutni na ovom renomiranom takmičenju su ostali zadivljeni performansom crtanja na pjesku koji je izvela Berina Suljić. Prisutnima se toliko svidio performans da su svi ustali na noge i ispratili Berinu gromoglasnim aplauzom. Ovo je još jedan dokaz o svestranosti učenika naših škola i naše zemlje. Ovi uspjesi su rezultat dugih priprema, napornog rada i talenta učenika i njihovih profesora.

Uspješna bh. eskpedicija se u Sarajevo vraća 11. maja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: