BiH
0

Bh studentima u Sloveniji posebno priznanje za humanitarni volonterski rad

FENA
Društvo bh. studenata Slovenije - BH 4 u Ljubljani je dobilo posebno priznanje za humanitarno volonterski rad koje dodjeljuje Omladinsko vijeće Slovenije (MSS) zajedno s Ministarstvom za rad, porodicu i socijalna pitanja Republike Slovenije.

Potpredsjednica Društva BH 4 i vođa nagrađenog projekta Emina Hadžić kazala je Agenciji Fena da je BH4 nagrađen za projekt "Podari osmijeh" koji je usmjeren na rehabilitaciju socijalno ugrožene i zlostavljene djece, te za pomoć djeci iz Srebrenice i Unsko-sanskog kantona. Radi se o projektu koji svojom širinom nadmašuje okvire sličnih aktivnosti.

Priznanje su vođi projekta Emini Hadžić u Ljubljani uručili ministrica za rad, porodicu i socijalna pitanja Republike Slovenije Marjeta Cotman i predsjednik MSS-a Matjaž Štolfa.

Emina Hadžić navodi da se projekt "Podari osmijeh 4" nastavlja i ove godine na Debelom rtiču (Slovenska obala) od 22. do 28. jula gdje će boraviti oko 40-oro djece iz socijalno ugroženih porodica iz BiH, te 10-oro djece iz Slovenije.

Društvo bh. studenata Slovenije - BH 4 surađuje s Ministarstvom za vanjske poslove R Slovenije, a glavni pokrovitelj projekta je KD Group iz Slovenije i ADBS iz BiH.

Omladinsko vijeće Slovenije (MSS) s namjerom predstavljanja i povećavanja ugleda volonterskog rada decembra prošle godine peti put je raspisalo konkurs gdje su pozvali sve organizacije ili pojedince koji su u 2006. godini u svoje aktivnosti uključili volonterski rad da prijave na konkurs svoje najbolje volontere i projekte. Na konkurs se odazvala 101 organizacija, a prijavilo se 96 pojedinaca i 42 projekta.

"BH 4 zahvaljuje svima koji su omogućili osmijeh djeci iz BiH", navodi vođa projekta Emina Hadžić.

Projekt "Podari osmijeh" realizira se od 2004., a dosad je osigurana kompjuterska oprema i školski materijal za djecu Srebrenice i okoline, rehabilitacija djece bez jednog ili oba roditelja Srebrenice i okoline, te psihosocijalna pomoć zlostavljane i napuštene djece iz USK-a.