{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. studenti u Istanbulu: Ne zaboravimo Srebrenicu

S
11.7.2011. u 12:19
0
0
Bh. studenti u Istanbulu: Ne zaboravimo Srebrenicu
0
Ove godine sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici se obilježava i u Turskoj. Asocijacija bošnjačke omladine sa sjedištem u Ankari je pokrenula projekat pod nazivom "8372..." koji simbolično označava broj dokumentovanih žrtava u Srebrenici. Nažalost, za ovaj broj se još uvijek ne može reći da je konačan.
Studenti, mladi iz Bosne i Hercegovine i okoline kao i oni koji nose BiH u srcu, a trenutno žive u Turskoj, angažovali su se na ovom projektu. Između ostalog, cilj projekta je bio da skupe 8372 pari cipela, te da ih izlože na istanbulskom trgu Taksim 9. i 10. jula.

"Cipele, kao i druge lične stvari kao sredstvo su korištene i nakon Drugog svjetskog rata kako bi oslovile genocid nad Jevrejima, a one također predstavljaju izraz protesta u 21. stoljeću. Na ovaj način Asocijacija bošnjačke omladine je istakla i nepravdu za koju su odgovorne Ujedinjene nacije te zločin koji su počinili bosanski Srbi i Srbija", kažu u Asocijaciji.

Velika podrška širom Turske

Cipele su prikupljane u više od 30 gradova u Turskoj. Uz jaku medijsku popraćenost u toj zemlji. Za tri sedmice prikupljeno je više od 12.000 pari cipela. U gotovo svim većim gradovima Turske bili su postavljeni reklamni paneli, a podrška građana Turske, akademskih radnika, službenika u državnim institucijama, sportista, umjetnika, javnih ličnosti, kao i političkog vodstva Republike Turske bila je i viša od očekivane. U akciji su učestvovali i premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu i njegova supruga kao i članovi Parlamenta Turske.

Izložba prikupljenih cipela je na trgu Taksim održana tokom vikenda, a zahvaljujući državnoj televiziji Turske (TRT) prenos uživo je emitiran na satelitu. Predsjednica Asocijacije Enisa Begić je u svom govoru na Taksimu prisutnima rekla da je Srebrenica bila i bit će sramota svjetske javnosti.

"Ujedinjene nacije su nastale nakon Drugog svjetskog rata sa jednim ciljem 'Nikad više', a desila se Kambodža, desila se Ruanda, desila se Srebrenica... I danas, dok vam se obraćam, budite sigurni da se dešava zločin negdje u svijetu, gdje nejaki i nemoćni nisu u stanju da pruže otpor i nemaju nikoga da ih zaštiti. Pozivamo UN da se vrati svojim principima, da uoči nedostatke i da ih popravi prije nego to bude prekasno. Naš cilj je da pozovemo UN na odgovornost i primjenu svojih osnovnih principa, a to je mir u svijetu", kazala je Begićeva.

Neka se nikom ne ponovi

"Mi tražimo pravdu, mi tražimo vašu pomoć u tome. Molimo sve demokratske zemlje svijeta, u prvom redu našu prijateljsku Republiku Tursku, da stane uz nas u našoj borbi protiv zaborava. Molimo Tursku i sve ostale države svijeta koje se zalažu za poštivanje osnovnih ljudskih prava da u svojim parlamentima usvoje odluke o obilježavanju 11. jula kao Dana genocida u Srebrenici, kao što su to već učinile SAD i Evropska unija. Molimo sve zemlje svjeta da se ujedine u jednom cilju da se Srebrenica nikad i nikom više ne ponovi", dodala je ona.

Članica Asocijacije Elma Jelovac se zahvalila svim građanima Turske, kao i gradovima Ankari i Istanbulu, na podršci bez koje ovaj projekt ne bi uspio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: