Žepa i Podžeplje
0

Bh. studenti medicine besplatno pregledali građane

Sarajevo-x.com
Grupa studenata medicine okupljenih u udruženje "BoHeMSA" u sklopu programa "Village Concept" posjetila je Žepu i Podžeplje. Budući ljekari su tokom ove humanitarne posjete izvršili detaljne preglede oko 70 mještana, te im dali odgovarajuće lijekove i upute.

Mladi humani ljudi iz udruženja, opremljeni medicinskim instrumentima i lijekovima, obradovali su mještane ovih mjesta, koji su im se zahvalili na nesebičnosti i zalaganju.

U ekipi su bila tri doktora, jedna medicinska sestra, dvije predstavnice farmaceutske kompanije "Hemofarm" i osam studenata medicine.

Udruženje BoHeMSA osnovano je 1993. godine kao jedinstvena organizacija za studente medicine iz cijele Bosne i Hercegovine, a funkcioniše na nivou tri lokalna komiteta, i to u Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

Od 1995. godine BoHeMSA postaje punopravan član Svjetske federacije udruženja studenata medicine - IFMSA. Dobitnik je niza nagrada za humanitarne akcije koje organizuju skoro svakog mjeseca, kao i za rezultate u oblasti organizovanja studentske razmjene sa čak 30 zemalja širom svijeta.

Akciju pod nazivom "Village Concept" organizuju već pet godina i za cilj imaju poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u udaljenim mjestima i selima.