{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. speleolozi bili na obuci u Sloveniji

24.9.2012. u 11:44
0
0
Bh. speleolozi bili na obuci u Sloveniji
0
Bh. speleolozi bili na obuci u Sloveniji
U periodu od 15. do 23. septembra u Sežani (Republika Slovenija) održana je obuka za speleološko spašavanje. Obuka je dio DPPI SEE projekta za prevenciju katastrofa u Jugoistočnoj Evropi, a organizira je Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije u saradnji s Komisijom za speleospašavanje Republike Slovenije.
Već četvrtu godinu za redom, prvi put u Sloveniji, okupili su se sudionici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske, Hrvatske, Rumunije, Slovenije, Makedonije, Turske, Srbije i Francuske.

Za sedam dana intenzivnog rada devetnaest sudionika imalo je priliku raditi s najboljim slovenskim i francuskim instruktorima speleolološkog spašavanja.

Budući da litice, špilje i kanjoni predstavljaju velik udio u topografiji Zapadnog Balkana, veoma je bitno obučavanje što većeg broja spašavatelja koji će biti specijalizirani za rad u uskom i zatvorenom prostoru. Speleološke nesreće klasificiraju se kao najteže jer akcije spašavanja zahtijevaju mnogobrojan tim vrhunskih speleologa s besprijekornim tehničkim znanjem i iskustvom.

BiH je izrazito perspektivno područje s velikim speleološkim potencijalom. Dokaz ove tvrdnje su pećine Bijambare i špilja Vjetrenica, koje iz godine u godinu bilježe sve više posjeta. Kako se do sad na ovom području radilo vrlo malo, za očekivati je da će se u skoroj budućnosti dogoditi značajna otkrića speleoloških objekata. Zbog specifičnosti speleoloških objekata akcije spašavanja znaju trajati i po par dana, a poznavanje ovih tehnika može spasiti život, ali i spriječiti daljnje ozljede unesrećenog prilikom zahtijevnih i veoma rizičnih spašavanja.

"Zbog toga je vrlo važno postići kompatibilnost sa spasilačkim službama u regionu da ukoliko bi se dogodila nesreća, u bilo kojoj od zemalja, zajednički možemo djelovati i uraditi najbolje moguće za unesrećene.

Premda su do sad uložena značajna financijska sredstva na obuke i nabavku najosnovnije opreme od strane članova i prijatelja HGSS-a, sistem spašavanja s nepristupačnih područja je nemoguće uspostaviti bez Civilne zaštite. Prednosti sistema poput HGSS-ovog su u tome da imate volontersku jedinicu koja na profesionalan način rješava zadatke, a finansijska sredstva koja su potreba svode se na nabavku opreme i ulaganje u obuke. Pred nama je puno posla u stvaranju kvalitetnog sustava zatite i spašavanja na nepristupačnim terenima i samo se možemo nadati da će nadležne institucije prepoznati uloženi trud i energiju te svojom podrškom omogućiti da stanemo uz rame zemljama regiona u kojima je zaštita ljudskih života od presudne važnosti za državu.", soapćeno je iz HGSS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: