BiH
0

Bh Savez udruženja izbjeglica učestvuje na Forumu za razvoj civilnog društva 2007. u Ženevi

FENA
Ženeva
Ženeva
Konferencija NGO u konsultativnom partnerstvu s UN-om (CONGO), a u saradnji s UN-ovom Milenijskom kampanjom pružila je mogućnost da Savez udruženja izbjeglica i raseljenih osoba u BiH (SIRL) kao njena članica učestvuje na Forumu za razvoj civilnog društva 2007. od 28. do 30. juna u Međunarodnom centru za konferencije u Ženevi, saopćeno je iz SIRLBiH.

Uz sudjelovanje i vodstvo ECOSOC-a (Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda) na Forumu će biti definirana krucijalna uloga međunarodno ugovorenih ciljeva u privredi, rezultata vezanih za globalnu strategiju razvoja i potrebu za produženjem napora koje su postigle zajednice u svijetu u dosadašnjem razvoju.

Jedna od tema na tom skupu bit će "Jačanje napora na svim nivoima u podržavanju održivog ekonomskog rasta kroz makroekonomsku politiku".

Kako se navodi u saopćenju, Savez udruženja izbjeglica i raseljenih osoba u BiH kao akter globalnog civilnog društva razmišlja futuristički i radi na rješavanju problema i zaštite ljudskih prava izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika.

"Poznato je da su njihova ljudska prava zagarantovana svim evropskim standardima o zaštiti elementarnih ljudskih prava ugrađenih u Dejtonski mirovni sporazum (Aneks IV, VI i VII). Taj međunarodni dokumenat ni u jednom segmentu nije implementiran", ističe se.

"Političarima BiH najčešće služi kao predmet manipulacije i ostvarivanja političkih ciljeva. Savez kao NGO sa specijalnim konsultativnim statusom kod Ekonomskog i socijalnog Vijeća Ujedinjenih naroda će putem Foruma dati svoje viđenje za jačanje napora u iskorjenjivanju ekstremnog siromaštva u BiH i poboljšanju društveno-ekonomskog položaja izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika. Ulaže velike napore da svake godine da svoj doprinos u radu organizovanih konferencija od CONGO Ženeva," navodi se.