{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh Savez udruženja izbjeglica učestvuje na Forumu za razvoj civilnog društva 2007. u Ženevi

F
21.5.2007. u 15:56
0
0
Bh Savez udruženja izbjeglica učestvuje na Forumu za razvoj civilnog društva 2007. u Ženevi
0
Bh Savez udruženja izbjeglica učestvuje na Forumu za razvoj civilnog društva 2007. u Ženevi
Ženeva
Konferencija NGO u konsultativnom partnerstvu s UN-om (CONGO), a u saradnji s UN-ovom Milenijskom kampanjom pružila je mogućnost da Savez udruženja izbjeglica i raseljenih osoba u BiH (SIRL) kao njena članica učestvuje na Forumu za razvoj civilnog društva 2007. od 28. do 30. juna u Međunarodnom centru za konferencije u Ženevi, saopćeno je iz SIRLBiH.
Uz sudjelovanje i vodstvo ECOSOC-a (Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda) na Forumu će biti definirana krucijalna uloga međunarodno ugovorenih ciljeva u privredi, rezultata vezanih za globalnu strategiju razvoja i potrebu za produženjem napora koje su postigle zajednice u svijetu u dosadašnjem razvoju.

Jedna od tema na tom skupu bit će "Jačanje napora na svim nivoima u podržavanju održivog ekonomskog rasta kroz makroekonomsku politiku".

Kako se navodi u saopćenju, Savez udruženja izbjeglica i raseljenih osoba u BiH kao akter globalnog civilnog društva razmišlja futuristički i radi na rješavanju problema i zaštite ljudskih prava izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika.

"Poznato je da su njihova ljudska prava zagarantovana svim evropskim standardima o zaštiti elementarnih ljudskih prava ugrađenih u Dejtonski mirovni sporazum (Aneks IV, VI i VII). Taj međunarodni dokumenat ni u jednom segmentu nije implementiran", ističe se.

"Političarima BiH najčešće služi kao predmet manipulacije i ostvarivanja političkih ciljeva. Savez kao NGO sa specijalnim konsultativnim statusom kod Ekonomskog i socijalnog Vijeća Ujedinjenih naroda će putem Foruma dati svoje viđenje za jačanje napora u iskorjenjivanju ekstremnog siromaštva u BiH i poboljšanju društveno-ekonomskog položaja izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika. Ulaže velike napore da svake godine da svoj doprinos u radu organizovanih konferencija od CONGO Ženeva," navodi se.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: