{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh Savez udruženja izbjeglica učestvuje na Forumu za razvoj civilnog društva 2007. u Ženevi

F
21.5.2007. u 15:56
0
0
Bh Savez udruženja izbjeglica učestvuje na Forumu za razvoj civilnog društva 2007. u Ženevi
0
Bh Savez udruženja izbjeglica učestvuje na Forumu za razvoj civilnog društva 2007. u Ženevi
Ženeva
Konferencija NGO u konsultativnom partnerstvu s UN-om (CONGO), a u saradnji s UN-ovom Milenijskom kampanjom pružila je mogućnost da Savez udruženja izbjeglica i raseljenih osoba u BiH (SIRL) kao njena članica učestvuje na Forumu za razvoj civilnog društva 2007. od 28. do 30. juna u Međunarodnom centru za konferencije u Ženevi, saopćeno je iz SIRLBiH.
Uz sudjelovanje i vodstvo ECOSOC-a (Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda) na Forumu će biti definirana krucijalna uloga međunarodno ugovorenih ciljeva u privredi, rezultata vezanih za globalnu strategiju razvoja i potrebu za produženjem napora koje su postigle zajednice u svijetu u dosadašnjem razvoju.

Jedna od tema na tom skupu bit će "Jačanje napora na svim nivoima u podržavanju održivog ekonomskog rasta kroz makroekonomsku politiku".

Kako se navodi u saopćenju, Savez udruženja izbjeglica i raseljenih osoba u BiH kao akter globalnog civilnog društva razmišlja futuristički i radi na rješavanju problema i zaštite ljudskih prava izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika.

"Poznato je da su njihova ljudska prava zagarantovana svim evropskim standardima o zaštiti elementarnih ljudskih prava ugrađenih u Dejtonski mirovni sporazum (Aneks IV, VI i VII). Taj međunarodni dokumenat ni u jednom segmentu nije implementiran", ističe se.

"Političarima BiH najčešće služi kao predmet manipulacije i ostvarivanja političkih ciljeva. Savez kao NGO sa specijalnim konsultativnim statusom kod Ekonomskog i socijalnog Vijeća Ujedinjenih naroda će putem Foruma dati svoje viđenje za jačanje napora u iskorjenjivanju ekstremnog siromaštva u BiH i poboljšanju društveno-ekonomskog položaja izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika. Ulaže velike napore da svake godine da svoj doprinos u radu organizovanih konferencija od CONGO Ženeva," navodi se.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: