|

Bh. redatelji apeliraju za hapšenje osumnjičenih za ratne zločine

Bh. redatelji apeliraju za hapšenje osumnjičenih za ratne zločine
0
S
Sarajevo-x.com
20.12.2007. u 12:00
0
komentara
0

dijeljenja
Bh. redatelji apeliraju za hapšenje osumnjičenih za ratne zločine
Bosanskohercegovački redatelji i ostali umjetnici istakli su apsurdnost činjenice da osumnjičeni za ratne zločine, prvenstveno Ratko Mladić i Radovan Karadžić, još uvijek nisu uhapšeni, a to je prema njihovom mišljenju jedan od načina da se ubrzaju reforme u BiH i povezivanje s EU.
Dobitnik Oscara za najbolji film na stranom jeziku, Danis Tanović apelirao je zajedno s kolegama redateljima, glumcima i drugim umjetnicima na bh. vlasti i svjetske lidere zbog neuspjeha u traženju i hapšenju dvojice najtraženijih osumnjičenih za ratne zločine Ratka Mladića i Radovana Karadžića, izvještava Reuters.

Devet režisera od kojih je svaki uradio film koji se osvrće na minuli rat u našoj državi, apelirali su na bh. vlasti, ali i svjetske čelnike da napokon zajedničkim snagama ostvare ono što je, prema mišljenju umjetnika, ključno za reformske procese u BiH.

Jasmila Žbanić, dobitnica Zlatnog medvjeda za film "Grbavica" rekla je kako su hapšenja Mladića i Karadžića ključna za priključivanje u program NATO-a Partnerstvo za mir te ulazak u Evropsku uniju.

Osumnjičeni za ratne zločine Radovan Karadžić i Ratko Mladić već su dvanaest godina u bjekstvu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.