|

Bh. radnici u Njemačkoj zadovoljni platom, statusom i odnosom poslodavaca prema njima

Bh. radnici u Njemačkoj zadovoljni platom, statusom i odnosom poslodavaca prema njima
789
S
SRNA
6.11.2018. u 10:34
52
komentara
789

dijeljenja
Bh. radnici u Njemačkoj zadovoljni platom, statusom i odnosom poslodavaca prema njima Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, koju predvodi direktor Agencije Muamer Bandić, ove sedmice boravi u Njemačkoj da bi se upoznala o uslovima rada građana BiH koji se nalaze na radu u Njemačkoj, a angažovani su od slovenačkih firmi na osnovu međudržavnog Sporazuma o zapošljavanju građana iz BiH u Sloveniji.
Iz Agencije je saopšteno da je poseban akcent na provjeri uslova pod kojima radnici iz BiH rade, da li ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, te da li su u istom položaju kao i domaća radna snaga.

"Posjete poslodavcima koji zapošljavaju naše državljane, te razgovori sa radnicima dobar su pokazatelj s kolikom ozbiljnošću pristupamo radnim migracijama. Na ovaj način preventivno djelujemo i sprečavamo slučajeve gdje bi prava radnika bila ugrožena. I u budućnosti ćemo da nastavimo sa ovom praksom", rekao je Bandić.

Jedna od firmi koju je delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetila je "Baugroup" iz Ljubljane koja je zaposlila više od stotinu građevinskih radnika iz BiH.

Tom prilikom razgovarano je sa radnicima iz BiH i svi su istakli da su zadovoljni platom, statusom i odnosom poslodavca prema njima.

"Od početka realizacije Sporazuma sa Slovenijom u ovoj državi putem Agencije zaposleno je 30.000 radnika iz BiH. Neki od njih privremeno su angažovani na radovima u Njemačkoj i naša je obaveza da povremeno provjerimo uslove rada naših državljana. Zahvaljujući firmi koju smo posjetili imali smo mogućnost da razgovaramo sa velikim brojem naših državljana i da vidimo kako implementacija Sporazuma izgleda iz njihovog ugla. Veoma smo zadovoljni viđenim i posebno nam je drago da su radnici zadovoljni svojim poslovima", rekao je Bandić.

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH ove će sedmice posjetiti i druge firme u kojima radi veći broj radnika iz BiH.
Prijavi grešku


Komentari (52)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...