{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Bh. radnici u Azerbejdžanu će biti isplaćeni u punom iznosu'

S
27.10.2009. u 18:12
0
1
'Bh. radnici u Azerbejdžanu će biti isplaćeni u punom iznosu'
0
'Bh. radnici u Azerbejdžanu će biti isplaćeni u punom iznosu'
Foto: Ilustracija
Po instrukciji Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine generalni konzul BiH Brane Pećanac boravio je od 23. do 25. oktobra u Azerbejdžanu gdje je razgovarao sa našim radnicima zaposlenim u firmi “Serbaz” koja izvodi građevinske radove u azerbejdžanskim gradovima Bakuu i Mingičeru.
Generalni konzul BiH primljen je u Ministarstvo sporta Azerbejdžana gdje je o problemima vezanima za naše rednika i firmu „Serbaz“ razgovarao sa azerbejdžanskim ministrom sporta Azarom Rahimovom. Također, o rješenju problema razgovarao je i sa novom upravom pomenute firme.

Od strane vlasnika firme “Serbaz” Milana Vučenovića informiran je da su problemi bh. radnika, o kojima su posljednjih nekoliko dana izvještavali svi bosanskohercegovački mediji, počeli od trenutka kada je smijenjeno staro rukovodstvo firme “Serbaz” i od strane Ministarstva sporta Azerbejdžana, koji je i investitor, određen novi koordinator.

Ministar sporta Azerbejdžana Azar Rahimov obavijestio je generalnog konzula BiH da je u firmi ”Serbaz” utvrđen čitav niz nepravilnosti, od poslovanja firme do toga da su našim radnicima oduzimani pasoši, čime su kršena njihova ljudska prava i da je između ostalog i zbog toga Ministarstvo sporta odredilo svog koordinatora. Ministar Rahimov je našem generalnom konzulu dao obećanje da će svi bh. radnici biti isplaćeni u punom iznosu. Dalje, da će se naši radnici vraćati iz Azerbejdžana sukcesivno u zavisnosti od broja slobodnih mjesta u aviokompaniji u kojoj svi radnici imaju povratne karte sa otvorenim datumom povratka.

Procijenjeno je da će se oko 300 bh. radnika vratiti iz Azerbejdžana i da će prioritet imati radnici koji rade na gradilištu u Mingečeru, 300 KM udaljenom od glavnog grada Bakua. Približno isti broj naših radnika ostat će na radu u Azerbejdžanu.

Generalni konzul Pećanac uvjerio se na licu mjesta da naši radnici ne posjeduju nikakve ugovore o radu a da su ovdje došli preko posrednika iz Gradiške prethodno svojevoljno potpisavši samo izjavu o privremenom odlasku na rad u Azerbejdžan.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ponovo apeluje da je, zbog eventualnih problema sa kojima se naši državljani mogu suočiti prilikom kraćeg ili dužeg boravka u inostranstvu, potrebno svaki boravak prijaviti našem najbližem diplomatsko konzularnom predstavništvu, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: