{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. predstavnici na najvećoj evropskoj konferenciji forenzičara i genetičara

25.6.2015. u 16:03
287
7
Bh. predstavnici na najvećoj evropskoj konferenciji forenzičara i genetičara
287
Bh. predstavnici na najvećoj evropskoj konferenciji forenzičara i genetičara
Deveto izdanje Međunarodne konferencije forenzičara, genetičara i stručnjaka individualizirane medicine svečano je otvoreno 22. juna ove godine na hrvatskom otoku Brač. Kao i svako dosadašnje, ovogodišnje izdanje Konferencije okupilo je najveća svjetska imena iz spomenutih oblasti.
Devetu Međunarodnu konferenciju forenzičara, genetičara i stručnjaka individualizirane medicine svečano je otvorio prof. dr. Dragan Primorac, predsjednik i suosnivač ISABS-a, Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti, koji je organizator Konferencije.

ISABS je je jedna od vodećih svjetskih naučnih organizacija iz područja forenzičke, kliničke i antropološke genetike. U radu znanstvenog odbora ISABS-a sudjeluje četvero nobelovaca (prof. dr. Ada Yonath (Weizmann Institute of Science, Rehovot), prof.dr. Aaron Ciechanover (Technion,Haifa), prof.dr. Robert Huber (Max-Planck Institute) i prof.dr. Richard Roberts

Skupu su se na otvaranju Konferencije obratili i član Predsjedništva Američke akademije za forenzičke znanosti prof.dr. Robert Barsley, predsjednik Hrvatske akademije pravnih nauka prof.dr. Željko Horvatić, rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr. Šimun Anđelinović, ministar nauke obrazovanja i sporta RH prof.dr. Vedran Mornar te ministar zdravlja RH prim. Siniša Varga, dr. med. dent. spec

Koorganizator Konferencije je i poznata američka Clinic Mayo, te mnogi drugi instituti i univerziteti iz cijelog svijeta. Jedan od suorganizatora je i Burč univerzitet iz Sarajeva, kojeg predstavljaju prof. dr. Yusuf Turan dekan Fakulteta za inženjering i informacijske tehnologije, šef Odsjeka za genetiku i bioinžinjering Burč univerziteta prof. dr Damir Marjanović, te prof. dr. Serkan Dogan.

Prikazani rezultati uzgoja i transplantacije vještačkih organaVeoma izuzetno uvodno izlaganje održao je prof. dr. Henry Erlich, koji je u saradnji s Karyjem Banksom otkrio poznatu CPR metodu. Ova metoda omogućila je umnožavanje DNA i razvoj molekularne dijagostike. Zahvaljujući upravo ovom otkriću Kary Mulisu je 1993. godine dodijeljena Nobelova nagrada.

Svoje izlaganje imao je i Anthony Atalu (Wake Forest University), najtraženiji svjetski naučnik u ovom polju, čovjek koji slovi za apsolutnog prvaka u polju medicinskih patenata. Pored spomenutih patenata objavio je preko 400 radova u najprestižnijim časopisima na svijetu. Profesor Atala je najveće ime iz oblasti regenerativne medicine i stratega razvoja u laboratoriju uzgojenih organa. On je u toku svog izlaganja prikazao konkretne slučajeve uspješno transplatiranih, u laboratoriju uzgojenih, organa (mokraćnog mjehura) ali i zadnje rezultate u laboratoriju sintetiziranih krvnih žila, hrskavice, kosti, i niza drugih organa.

Izlaganje bh. naučnikaMeđu organizacijskim komitetom ovogodišnje Konferencije je i Burč univerzitet iz Sarajeva. Burč univerzitet će u prvom redu predstaviti jedan od ukupno 60 pozvanih izlagača prof. dr. Damir Marjanović, koji će održati izlaganje o DNA identifikaciji skeletnih ostataka iz Drugog svjetskog rata iz masovnih grobnica na području Ljubuškog. Grupa od dvadeset studenata s Odsjeka za genetiku i bionižinjering Burč univerziteta također učestvuje na konferenciji.

Na Konferenciji učestvuje više od 500 naučnika iz 42 zemlje. Zatvaranje je najavljeno za sutra, 26. juna.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: