{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. predstavnici na najvećoj evropskoj konferenciji forenzičara i genetičara

25.6.2015. u 16:03
287
7
Bh. predstavnici na najvećoj evropskoj konferenciji forenzičara i genetičara
287
Bh. predstavnici na najvećoj evropskoj konferenciji forenzičara i genetičara
Deveto izdanje Međunarodne konferencije forenzičara, genetičara i stručnjaka individualizirane medicine svečano je otvoreno 22. juna ove godine na hrvatskom otoku Brač. Kao i svako dosadašnje, ovogodišnje izdanje Konferencije okupilo je najveća svjetska imena iz spomenutih oblasti.
Devetu Međunarodnu konferenciju forenzičara, genetičara i stručnjaka individualizirane medicine svečano je otvorio prof. dr. Dragan Primorac, predsjednik i suosnivač ISABS-a, Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti, koji je organizator Konferencije.

ISABS je je jedna od vodećih svjetskih naučnih organizacija iz područja forenzičke, kliničke i antropološke genetike. U radu znanstvenog odbora ISABS-a sudjeluje četvero nobelovaca (prof. dr. Ada Yonath (Weizmann Institute of Science, Rehovot), prof.dr. Aaron Ciechanover (Technion,Haifa), prof.dr. Robert Huber (Max-Planck Institute) i prof.dr. Richard Roberts

Skupu su se na otvaranju Konferencije obratili i član Predsjedništva Američke akademije za forenzičke znanosti prof.dr. Robert Barsley, predsjednik Hrvatske akademije pravnih nauka prof.dr. Željko Horvatić, rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr. Šimun Anđelinović, ministar nauke obrazovanja i sporta RH prof.dr. Vedran Mornar te ministar zdravlja RH prim. Siniša Varga, dr. med. dent. spec

Koorganizator Konferencije je i poznata američka Clinic Mayo, te mnogi drugi instituti i univerziteti iz cijelog svijeta. Jedan od suorganizatora je i Burč univerzitet iz Sarajeva, kojeg predstavljaju prof. dr. Yusuf Turan dekan Fakulteta za inženjering i informacijske tehnologije, šef Odsjeka za genetiku i bioinžinjering Burč univerziteta prof. dr Damir Marjanović, te prof. dr. Serkan Dogan.

Prikazani rezultati uzgoja i transplantacije vještačkih organaVeoma izuzetno uvodno izlaganje održao je prof. dr. Henry Erlich, koji je u saradnji s Karyjem Banksom otkrio poznatu CPR metodu. Ova metoda omogućila je umnožavanje DNA i razvoj molekularne dijagostike. Zahvaljujući upravo ovom otkriću Kary Mulisu je 1993. godine dodijeljena Nobelova nagrada.

Svoje izlaganje imao je i Anthony Atalu (Wake Forest University), najtraženiji svjetski naučnik u ovom polju, čovjek koji slovi za apsolutnog prvaka u polju medicinskih patenata. Pored spomenutih patenata objavio je preko 400 radova u najprestižnijim časopisima na svijetu. Profesor Atala je najveće ime iz oblasti regenerativne medicine i stratega razvoja u laboratoriju uzgojenih organa. On je u toku svog izlaganja prikazao konkretne slučajeve uspješno transplatiranih, u laboratoriju uzgojenih, organa (mokraćnog mjehura) ali i zadnje rezultate u laboratoriju sintetiziranih krvnih žila, hrskavice, kosti, i niza drugih organa.

Izlaganje bh. naučnikaMeđu organizacijskim komitetom ovogodišnje Konferencije je i Burč univerzitet iz Sarajeva. Burč univerzitet će u prvom redu predstaviti jedan od ukupno 60 pozvanih izlagača prof. dr. Damir Marjanović, koji će održati izlaganje o DNA identifikaciji skeletnih ostataka iz Drugog svjetskog rata iz masovnih grobnica na području Ljubuškog. Grupa od dvadeset studenata s Odsjeka za genetiku i bionižinjering Burč univerziteta također učestvuje na konferenciji.

Na Konferenciji učestvuje više od 500 naučnika iz 42 zemlje. Zatvaranje je najavljeno za sutra, 26. juna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: