BiH
0

Bh. poslanici vjeruju da mogu smanjiti nezaposlenost

FENA
Anketa koju je provelo Udruženje nezaposlenih u Bosni i Hercegovini, a kojom je obuhvaćeno 537 poslanika iz 80 bh. općina i sa svih nivoa vlasti pokazala je kako njih 85,4 posto smatraju da mogu utjecati na rješavanje pitanja nezaposlenosti.

Međutim, na upit o tome koje mjere politička stranka iz koje dolazi poduzima na rješavanju problema nezaposlenosti čak 40,6 posto ispitanika dalo je uopćene odgovore, navodeći kako su to oživljavanje privrede, ekonomski razvoj, razvoj malih i srednjih preduzeća, pokretanje privrednih giganata.

Kako je na pres-konferenciji održanoj u Sarajevu istaknula predsjednica Udruženja nezaposlenih BiH Irena Javor-Korjenić, cilj istraživanja je da se vidi ko su izabrani zvaničnici i u kojoj mjeri zastupaju interese građana, te na koji način artikuliraju moguća rješenja za problem nezaposlenosti s kojim se svakodnevno suočava oko pola miliona bh. građana.

Prema nalazima ankete, 76,3 posto ispitanika odgovorilo je kako je broj nezaposlenih u BiH oko 500.000, birajući između opcija od oko 50.000, 100.000, 150.000, 500.000 i 1.000.000 nezaposlenih. Najveći broj njih je do podatka o broju nezaposlenih došao putem medija, čak 74,3 posto, a slijede oni koji su se o tome informirali putem zvaničnih statistika (32 posto), raspravom u skupštinskim klupama (13,8 posto) ili kod prijatelja (8,3 posto).

Većina poslanika (više od polovine njih) smatra da su njihove kolege iz drugih političkih stranaka zainteresirani za rješavanje problema nezaposlenosti, ali da nemaju dovoljno kapaciteta da bi se problem zaista i riješio.

Iz Udruženja nezaposlenih BiH najavljuju kako nakon ovog istraživanja, putem kojeg se došlo do nekih generalnih ocjena, slijedi i istraživanje na kojem će se temeljiti ocjena svakog od ispitanika, odnosno doći do saznanja o tome u kojoj mjeri izabrani zvaničnici u praksi slijede vlastita predizborna obećanja.