BiH
0

Bh. političke partije u Briselu relativno približile stavove u tri oblasti

FENA
Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić kazao je danas poslijepodne iz Brisela za FENU da su se stavovi osam političkih partija u BiH tokom sastanka u Briselu relativno približili kad su u pitanju nadležnosti države BiH, Vijeće ministara i ljudska prava i slobode.

"Međutim, dosta smo na različitim pozicijama kad je u pitanju Predsjedništvo BiH i državni Parlament", kazao je Tihić.

On je istaknuo da se političke partije iz Republike Srpske uglavnom zalažu da se institucije BiH formiraju na, kako je rekao, nekom delegatskom principu izborom u parlamentima entiteta.

"Nismo ništa potpisali, niti je napravljen neki dokument. Približili smo donekle stavove u tri oblasti. Nadam se da će se naši stavovi još više približiti u nastavku razgovora planiranim za naredni vikend u Washingtonu", istaknuo je Tihić.

Sastanak lidera osam političkih partija iz BiH održan je od 11. do 14. novembra u Briselu u cilju postizanja konsenzusa o ključnim pitanjima ustavnih promjena u BiH.

Na sastanku su sudjelovali čelnici SDA, SDS-a, HDZ-a, SNSD-a, SDP-a, PDP-a, Stranke za BiH, HNZ-a i članovi radne grupe koja je radila na pitanjima ustavnih promjena i postizanju dogovora o tim promjenama. U radnoj grupi su ovlašteni predstavnici iz osam političkih partija i oni su od aprila na više sastanaka analizirali ta pitanja.