Miroslav Lajčák u Bruxellesu
0

'Bh. političari šire strah i blokiraju napredak'

FENA
Evropska unija ne izdaje bjanko čekove, bilo da se radi o pridruživanju ili bezviznom režimu, upozorio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák u Bruxellesu, gdje se obratio predstavnicima parlamenata BiH i EU, te učestvovao na sastanku između visokog predstavnika EU Javiera Solane i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.
  • Umjesto napretka u realizaciji programa EU i ispunjavanja relevantnih uslova, politički lideri su se fokusirali na uzajamne optužbe zasnovane na nacionalizmu i širenju straha, što je dovelo do blokiranja napretka, rekao je Lajčák parlamentarcima iz EU i Bosne i Hercegovine.

On je istaknuo da su "negativne političke poruke koje dovode do sukoba", uzrokovale zastoje i blokadu u mnogim ključnim oblastima, kao što su liberalizacija viznog režima, ispunjavanje prioriteta Evropskog partnerstva, te imenovanje novog Direktora za evropske integracije.

  • Postoji jasna neusaglašenost između proklamovanog opredjeljenja i konkretnih aktivnosti koje poduzimaju politički lideri i nadležne institucije, rekao je Lajčák.

  • Bez obzira na to, uvjeren sam da su institucije sposobne da postignu značajan napredak u ostvarivanju prioriteta za 2009. godinu, ukoliko političari zaborave negativnu retoriku i aktivnosti koje vode u konfrontaciju i usmjere pažnju na dobrobit građana. Međutim, u tom pogledu će biti potrebna temeljita promjena u političkom životu, dodao je.

Govoreći o zadacima koji Bosni i Hercegovini predstoje u 2009. godini, Lajčák je naglasio da dva preostala cilja za tranziciju Ureda visokog predstavnika u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije moraju biti ključni prioriteti u predstojećim mjesecima.

  • Rješenje pitanja državne imovine i pronalazak odgovarajućeg rješenja za Brčko će pokazati da su politički lideri u Bosni i Hercegovini dovoljno zreli da donesu odluke o ključnim pitanjima u zemlji. Teško je zamisliti da zemlja koja nije sposobna postići sporazum o ovim pitanjima može biti smatrana dovoljno zrelom za članstvo u Evropskoj uniji, kazao je on.

Istaknuo je da sporazum iz Pruda, kao dobrodošao i značajan pozitivan korak, mora biti pretočen u konkretnu zakonodavnu inicijativu.

Lajčák je rekao da je istovremeno potreban ozbiljan i koordiniran pristup u ispunjavanju prioriteta definiranih Evropskim partnerstvom. Doado je da naredni mjeseci također pružaju jedinstvenu šansu za rješavanje pitanja prijekopotrebne ustavne reforme.

  • Ova godina će biti od apsolutne važnosti, jer će odrediti da li će Bosna i Hercegovina ostati na putu evropskih integracija, ili će pak izostati iz grupe zemalja Zapadnog Balkana koje napreduju ka članstvu u Evropskoj uniji, poručio je Lajčák u svom obraćanju parlamentarcima iz Evropske unije i BiH.

Tokom posjete Bruxellesu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU se također sastao s višim zvaničnicima Vijeća Evropske unije i Evropske komisije, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.