{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. političari nastavljaju razgovore

S
21.10.2009. u 07:50
0
13
Bh. političari nastavljaju razgovore
0
Bh. političari nastavljaju razgovore
Predstavnici SAD i EU nastaviće danas u Butmiru kod Sarajeva razgovore sa liderima vodećih političkih partija u BiH, s ciljem uspostavljanje funkcionalnijih institucija na državnom nivou kako bi BiH mogla da napreduje ka euroatlantskim integracijama. Evo kratkog pregleda jučerašnjeg dana na čijem kraju niko od domaćih lidera nije bio zadovoljan.
Ministar inostranih poslova Švedske, zemlje predsjedavajuće EU, Carl Bildt izjavio je da su jučerašnji razgovori u Butmiru bili produktivni, ali da su predstavnici SAD i EU svjesni razlika koje postoje među političkim liderima u BiH.

Bildt je rekao novinarima da postoje pitanja po kojima ima kretanja naprijed i istakao da svi problemi BiH neće biti riješeni odjednom, i da niko nema tu iluziju.

Zamjenik državnog sekretara SAD James Steinberg istakao je da predstavnici SAD i EU cijene napore političkih predstavnika BiH, jer je riječ o teškim pitanjima. On je naveo da su predstavnici SAD i EU odlučni da urade što mogu kako bi BiH išla naprijed.

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da je na jučerašnjem sastanku jasno rekao da paket koji su predložili međunarodni zvaničnici nije prihvatljiv ni kao osnova za razgovore.

"Tokom sastanka razgovarali smo o principima. Bilo je dijametralno suprotnih stavova i mislim da su razlike daleko veće nego što su bile ranije", rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je razgovarano i o Parlamentarnoj skupštini BiH, Predsjedništvu, ali da se nije išlo ni u kakve detalje nego je bilo riječi o principima.

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je Srni da su učesnici sastanka u Butmiru imali dijametralno različite stavove o ustavu, za koje i strani predstavnici ne vjeruju da mogu izvući zajedničku sadržinu, dok je potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao da se pokazalo da je paket koji su ponudili predstavnici EU i SAD neprihvatljiv za sve.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da na jučerašnjem sastanku nije ništa dogovoreno o reformi Ustava BiH, a da pitanja o državnoj imovini mogu biti dogovorena.

"U srijedu je nastavak razgovora, što bi značilo da bi bar oko rješavanja pitanja državne imovine mogao biti postignut dogovor'', rekao je Čović.

Lider SDA Sulejman Tihić smatra da ponuđeni paket predstavnika EU i SAD znači poboljšanje rješenja iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i rješenja koja sada postoje u BiH, ali da to nije dovoljno. Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da se ponuđeni paket ne može prihvatiti.

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić izjavio je da se jučer na butmirskom sastanku razgovaralo o državnoj imovini i da se "ulagalo mnogo napora da se država odvoji od te imovine, te da se čak predlagala i amnestija za one koji su trgovali njom" sa čime se, kako je rekao, ne slaže.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio je da je u ponedjeljak bio veći optimista nego jučer jer se pokazalo da su lideri pet vladajućih stranaka u BiH udaljeniji nego što su bili prije 10 dana.

Prijedlog paketa o ustavnim promjenama, koji je pred učesnicima butmirskog sastanka, predviđa da se zakonodavna vlast za BiH povjerava Predstavničkom domu, koji se sastoji od 87 mjesta, od kojih su tri mjesta garantovana onima koji nisu pripadnici konstitutivnih naroda.

Prijedlog amandmana na Ustav, koji su ponudili međunarodni posrednici, predviđa da BiH ima predsjednika i dva potpredsjednika. Izvršna vlast za BiH bila bi povjerena Savjetu ministara, koji bi činili predsjednik, odnosno premijer, zajedno sa ministrima.

Ustavni amandmani predviđaju postojanje Suda BiH, Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, te, radi osiguranja nezavisnog i profesinalnog sistema pravosuđa, Sudski i tužilački savjet.

Prijedlog međunarodnih pregovarača koji se odnosi se na državnu imovinu, podrazumijeva da bi se vlasništvo nad imovinom prvobitno upisalo na BiH. Predložena deklaracija predviđa da "država bude vlasnik imovine koja joj je potrebna u vršenju funkcija javne vlasti i imovine koja će joj biti potrebna u budućnosti za integracije u EU i NATO".

Deklaracija o vojnoj imovini predviđa da vlasti RS i FBiH bez odlaganja prilože svu imovinsku dokumentaciju koja je potrebna za zaljučenje međuvladinog sporazuma o vlasništvu države nad 69 lokacija nepokretne vojne imovine, za koje je Predsjedništvo BiH odlučilo da će biti korištene za svoje svrhe u budućnosti.

Razgovore u Butmiru, koji treba da budu nastavljeni u 9.00 časova, predvode zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg, šef diplomatije Švedske Carl Bidlt i komesar za proširenje EU Olli Rehn.

Jučerašnjem sastanku prisustvovale su proširene delegacije stranaka iz Republike Srpske i Federacije BiH u odnosu na prvi održan 9. oktobra.

U razgovorima su učestvovali lider SNSD-a Milorad Dodik i potpredsjednik stranke Igor Radojičić, te ministar pravde RS Džerard Selman, dok su PDP predstavljali potpredsjednici stranke Slobodan Nagradić i Branislav Borenović, te članovi Glavnog odbora Branko Dokić i Perica Bundalo.

U delegaciji SDA, osim lidera Sulejmana Tihića, bili su funkcioneri Halid Genjac i Šefik Džaferović.

Stranku za BiH predstavljali su lider stranke Haris Silajdžić i Damir Arnaut, a HDZ BiH Dragan Čović, Niko Lozančić, Bariša Čolak i Borjana Krišto.

Sa Božom Ljubićem u delegaciji HDZ 1990 bio je i Martin Raguž, dok je SDP BiH, osim lidera Zlatka Lagumdžije, predstavljao i Nermin Nikšić.

Ovi razgovori nastavak su sastanka održanog 9. oktobra s ciljem uspostavljanja funkcionalnijih institucija na državnom nivou kako bi BiH mogla da napreduje ka euroatlantskim integracijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: