Korak naprijed, nazad dva
53

Bh. političari napretku BiH ka EU daju samo nominalnu podršku

S. Š. U.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH objavila je Alternativni izvještaj o napretku naše zemlje na putu za članstvo u Europskoj uniji za 2021. godinu, unutar kojega je naglašeno da nema mnogo pomaka.
Publikacija Alternativni izvještaj o napretku BiH na putu za članstvo u Evropskoj uniji za 2021. godinu bavi se političkim

kriterijima te prati strukturu Izvještaja Evropske Komisije o Bosni i Hercegovini za prošlu godinu.

U izvještaju je navedeno kako najznačajniji politički akteri u Bosni i Hercegovini na pitanje šta misle o evropskom putu zemlje odgovaraju da podržavaju punopravno članstvo u Evropskoj uniji, dok s druge strane, rezultati u ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU i usporeni reformski procesi govore da je ta podrška uglavnom nominalna.

"Iako se očekivalo da će nakon perioda obilježenog pandemijom 2021. godina donijeti određene pomake na reformskom i evropskom putu BiH, sudeći prema postignutim rezultatima može se reći da je iza nas još jedna izgubljena godina", istaknuto je.

Također je navedeno da su prošlu godinu u BiH obilježili odluka visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida i drugih ratnih zločina, te veličanje ratnih zločinaca i bojkot rada državnih institucija od strane predstavnika iz entiteta Republika Srpska koji je uslijedio nakon donošenja pomenute odluke.

Bojkot je zaustavio sve političke procese u drugoj polovini godine, što se negativno odrazilo na ispunjavanje reformskih zahtjeva za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

"Državna zakonodavna i izvršna tijela su blokirana, entitetske institucije u RS su pokrenule proces protuustavnog prenošenja nadležnosti sa države na entitet, a Federacija BiH ni u ovoj godini nije implementirala rezultate izbora iz 2018. godine. Situaciju su dodatno usložnili pregovori o reformi izbornog zakonodavstva u kojem su još jednom istaknuti suprotni stavovi vladajućih stranaka iz FBiH", istaknuto je u izvještaju.

Iako su se u 2021. godini desile određene izmjene u pravosuđu, nisu usvojene izmjene Zakona o VSTV i drugih reformskih zakona, te nije ostvaren značajniji napredak ni u borbi protiv korupcije.

Podsjećamo, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je stupio na snagu 1. juna 2015. godine čime su značajno povećane obaveze vlasti u BiH jer je obuhvat reformi proširen sa trgovinskih pitanja na propise EU u cjelini.

Zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji predsjedništvu Vijeća EU podnešen je 15. februara 2016. godine, a već u decembru iste godine Evropska komisija poslala je BiH detaljan Upitnik.