BiH
14

Bh. poliglota Muhamed Mešić u Ohridu obučava mlade liderskim vještinama

Anadolija
Muhamed Mešić
Muhamed Mešić
U Makedoniji je danas počela Škola mladih lidera koju je prije četiri godine pokrenuo predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov.

Otvorenju škole prisustvovao je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, kanadski senator Donald Mereditt i zamjenik direktora poznate kineske telekomunikacijske kompanije ZTE'N Xiao Ming.

Predsjednik Ivanov je otvorenju izjavio kako su danas svijetu potrebni mladi lideri sa širokim znanjem i vještinama.

“Danas imamo potrebu ne samo za kvalitetnim ljudima u politici nego i u poslovnom svijetu, ekonomiji, obrazovanju, sportu i kulturi. U globaliziranom svijetu imamo potrebu za mladim liderima. Trebaju nam lideri koji će pomoći u suočavanju sa preprekama i najvećim problemima današnjice”, rekao je Ivanov.

Tadić je istakao kako zemlje regiona samo zajedničkim nastupom mogu rješavati probleme na Balkanu.

“Danas se trebamo zapitati kako možemo riješiti probleme u regionu, Makedoniji, Srbiji, Albaniji. Nije moguće rješavati naše probleme u regionu bez snažnog liderstva, bez osoba sa snažnim idealima, ogromnom energijom ali i strpljenjem. Ništa ne možemo raditi odvojeno jer smo međusobno povezani kroz različite kulture”, kazao je Tadić.

Ovogodišnja Škola za mlade lidere održat će se od 19. do 28. avgusta u Ohridu. Tuzlak Muhamed Mešić, široj javnosti poznat kao čovjek koji govori više od 70 jezika, bit će jedan od predavača na Školi za mlade lidere.

U školi učestvuje 40 učesnika i 20 predavača iz Makedonije, Evrope, SAD-a, Kanade i Kine.

Osim Tadića među predavačima su vodeći kineski biznismeni, austrijski nadvojvoda Karl von Habsburg i brojni drugi kompetentni predavači.