Danas u Sarajevu
0

'Bh. patriote' o budućem uređenju države

Sarajevo-x.com/FTV
U Sarajevu će danas biti održana svebosanska konferencija članova grupe "Bh. patriote", na kojoj će biti definirani konkretne aktivnosti ove grupe, čiji cilj je provođenje novog državnog uređenja BiH.

Članovi grupe potpisnici su dokumenta "Zahtjevi patriota o budućem državnom uređenju BiH", kojim traže uspostavu funkcionalne države u kojoj će proces donošenja odluka biti otklonjeni elementi etno-teritorijalnih blokada, osobito u vidu entitetskog glasanja u Parlamentu BiH.

Jedan od inicijatora zahtjeva "Bh. patriota" Sejfudin Tokić kazao je prilikom najave ovog skupa da ova grupa traži i osiguranje opće pravne jednakosti svih građana BiH, na način da niti jedan građanin ne bude diskriminiran na bilo kojem dijelu zemlje, kao i osiguravanje nadležnosti BiH koje su neophodne za punopravno članstvi u EU i NATO-u.

"Cilj konferencije je da se istraže mogućnosti kako bi BiH dobila državno uređenje koje će omogućiti njen opstanak, stabilnost i njen napredak ka euroatlanantskim integracijama. Konferencija ima karakter okupljanja bosanskih patriota i na njoj će sudjelovati ljudi koji žele budućnost BiH u euratlantskim procesima, te stabilnu zemlju u kojoj će njeni građani biti ravnopravni", kazao je on.