Nema problema?
52

Bh. parlamentarci zadovoljni napretkom na putu ka EU i brzinom odgovaranja na Upitnik

Piše: A. Z.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Parlament FBiH je bio domaćin 10. sjednice Parlamentarnog foruma, a tema su bile evropske integracije, odnosno ono što je do sada učinjeno na tom putu. Istaknuto je da je izvještaj Direkcije za evropske integracije pokazao da je proces odgovaranja na Upitnik EK skoro pri kraju i da će biti završen najvjerovatnije do kraja godine.

"Mi smo na vrijeme i u potpunosti odgovorili na set od 20 pitanja koja su bila sadržana u tri oblasti. Jedna oblast je bila vladavina prava, druga je bila reforma javne uprave i treća finansijska kontrola. Do kraja februara u Zastupničkom domu ćemo održati tematsku sjednicu vezanu za EU integracije s Uredom EU i Direkcijom za EU integracije", kazao je predsjedavajući Zastupničkog doma Edin Musić.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara je istakla da se sve odluke na forumima donose konsenzusom, bez obzira na aktuelnu politiku te da dijalog nema alternativu. Predsjednik Komisije za evropske integracije Skupštine Brčko distrikta Uroš Vojinović je dodao da intencija foruma nije odlučivanje nego davanje preporuka.

"Dužni smo da dijelimo iskustva i rezultate vezane za EU integracije. Nadam se da će do kraja sljedeće godine kandidatski status biti riješen, a Brčko i svi ostali su se opredijelili za jedan put, a to je EU", rekao je Vojinović.

Forum okuplja članove parlamentarnih odbora i komisija iz svih dijelova BiH, odnosno Skupštine distrikta Brčko, dva eniteta i PSBiH. Konstatovano je da Evopska komisija ove godine neće raditi analizu stanja u BiH jer će se baviti njenim kandidatskim statusom.

"Zadovoljan sam izvještajem direktora Direkcije za EU Edina Dilberovića kada je riječ o odgovoru na Upitnik, proces je skoro pri kraju, ima vrlo malo pitanja koja će ići na usaglašavanje, to će biti završeno do konca godine, eventualno u januaru. Predočio je da je sve u završnoj fazi, a sve treba potvrditi Vijeće ministara. Ove godine neće biti analize stanja Evropske komisije zato što će donijeti mišljenje o kandidatskom statusu za BiH", zaključio je Nikola Lovrinović.