Ne diraj u džep
1k

Bh. parlamentarci sebi ne žele smanjiti otpremnine, "pao" Arnautov prijedlog

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Prijedlog zastupnika Damira Arnauta da se otpremnine parlamentarcima, ministrima i članovima Predsjedništva BiH ograniče na 10 hiljada KM nije dobio podršku u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Prijedlog je "pao" jer je 20 zastupnika glasalo protiv, dok je 15 bilo "za" uz četiri suzdržana.

Predlagač Damir Arnaut je rekao za Klix.ba kako je degutantno da u ovoj zemlji uopće postoji 20 ljudi koji smatraju da je otpremnina od 35.000 KM uredu, a kamoli da se radi o pola Parlamenta.

"Sada nemam dileme da će ova gladna ekipa u ovom mandatu vratiti bijeli hljeb, povećati plate, proširiti privilegije", dodao je.

Arnaut je predložio da se maksimalna otpremnina smanji sa 35.000 na 10.000 KM.

"Najmanje 17 izabranih/imenovanih/savjetnika će u ovom mandatu steći uslove za penziju. Uštede bi bile blizu pola miliona KM", poručio je.

Iz SDP BiH su ranije naveli kako je važno usvojiti ovaj prijedlog s obzirom na to da neki funkcioneri dobiju otpremninu koliko jednom penzioneru bude isplaćeno penzija za osam godina.

Zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visini svojih šest ostvarenih neto plaća isplaćenih u proteklih šest mjeseci ili šest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH, ako je to za njega povoljnije, bez obzira na visinu ostvarene plaće koju zaposleni ima.