BiH
0

Bh. oftalmologija po stepenu razvoja odgovara onom u Evropi i svijetu

Sarajevo-x.com
Sarajevo
Sarajevo
Sudionici Prvog kongresa oftalmologa BiH s međunarodnim sudjelovanjem koji je danas počeo u Sarajevu razgovaraju o novostima u toj oblasti medicine, najčešćim komplikacijama s osvrtom na traumu oka i teške povrede oka, njihovo rješavanje, kao i o najmodernijim operacijama katarakte (mrena) pomoću ultrazvuka.

Njihov cilj je unaprijediti međusobnu suradnju i doprinijeti razvoju te oblasti medicine posebno u zemljama bivše Jugoslavije.

Predsjednica Kongresnog odbora skupa i direktorica Očne klinike KCUS-a doc. dr. Amila Alikadić-Husović kazala je Feni da se na ovdašnjoj Očnoj klinici rade sve vrste operacija iz oftalmologije koje se rade i u razvijenom svijetu. Ona kaže da se slobodno može reći da je bh. oftalmologija pandam evropskoj i svjetskoj oftalmologiji na što su, kaže, posebno ponosni.

Oftalmolog s Kosova prof. dr. Kelmend Spahiu jedan je od sudinika kongresa, a prezentirao je svoja iskustva iz hirurgije toze (spušteni očni kapak) što spada u komplikovanija područja oftalmologije. Od tog oboljenja uglavnom pate djeca, a moguće ga je uspješno riješiti. On kaže da, po stepenu razvoja u oblasti oftalmologije, Kosovo tehnološki zaostaje za zemljama okruženja, te da postoje određeni zahvati koji se na Kosovu još ne rade.

Dvodnevni Prvi kongres oftalmologa BiH organizira Očna klinika KCUS-a, a prisustvuje mu oko 200 oftalmologa iz BiH, zemalja bivše Jugoslavije te oko 20 zemalja Evrope i svijeta.