BiH
0

"Bh novinari" zahtijeva prestanak pritisaka na Asanija i uredništvo emisije "Javna tajna"

FENA
Udruženje "BH novinari" te "Linija za pomoć novinarima" izražavaju zabrinutost zbog prijetnji upućenih novinaru BHT 1 Mubaraku Asaniju, nakon objavljivanja istraživačkog priloga o lancu prostitucije u Sarajevu u emisiji "Javna tajna".

U saopćenju se navodi da su članovi Udruženja zaprepašteni činjenicom da se u BiH prijeti smrću novinaru koji je, u skladu s pravilima istraživačkog novinarstva i preuzimajući na sebe težak zadatak razotkrivanja kriminalnih pojava, javno obznanio podatke u vezi s postojanjem lanca prostitucije u Sarajevu i umiješanošću osoba iz političkog i javnog života u ta krivična djela.

Prijetnje i pritisci kojima je izložen Asani, neprimjereni su demokratskim društvima i predstavljaju drastičan primjer ataka na život i ličnost novinara, te grubo kršenje medijskih sloboda, stoji u saopćenju.

Udruženje i "Linija za pomoć novinarima" pozdravljaju brzu reakciju policije i Tužilaštva Kantona Sarajevo u pružanju potrebne zaštite novinaru Mubaraku Asaniju te očekuju da će rukovodstvo BHT 1 osigurati neophodne mjere zaštite ljudskog i profesionalnog digniteta Mubaraka Asanija, što uključuje i čuvanje i neotuđivost materijala snimljenog za potrebe magazina "Javna tajna".

Udruženje raspolaže informacijama da su Tužilaštvo BiH i SIPA tražili od BHT1 da im se dostavi i ustupi videomaterijal koji je snimio novinar Asani, te upozorava kako novinari svuda u svijetu, pa i u BiH, imaju pravo na zaštitu svojih izvora informiranja i informacija te materijala do kojih dođu u obavljanju novinarskih zadataka.

Samo u slučajevima sprječavanja krivičnog djela, nadležni Sud ima pravo izdati nalog o izuzimanju novinarskog materijala radi utvđivanja činjenica koje mogu doprinijeti sprječavanju nastanka tog krivičnog djela. Imajući to u vidu, Udruženje zaključuje kako zahtjevi Tužilaštva BiH i sigurnosne agencije SIPA odudaraju od prakse poznate u demokratskim zemjama, te predstavljaju dodatni psihološki pritisak na Mubaraka Asanija i ugrožavanje medijskih sloboda, navodi se u saopćenju.

Udruženje "BH Novinari" i "Linija za pomoć novinarima" zahtijevaju zaustavljanje svih pritisaka na novinara Asanija i uredništvo emisije "Javna tajna" u svrhu dobijanja videomaterijala o prostituciji u Sarajevu, te pozivaju Tužilaštvo BiH i SIPU da se u skladu sa svojim ovlastima pozabave istragama u vezi s ovim slučajem i svim drugim kriminogenim radnjama.

O prijetnjama Mubaraku Asaniju, zahtjevima za odavanje izvora informacija i izuzimanja videomaterijala o prostituciji, "BH novinari" i "Linija za pomoć novinarima" će obavijestiti Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) i ostale međunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode medija i prava novinara, saopćeno je.