|

BH novinari zabrinuti zbog napada na medije

BH novinari zabrinuti zbog napada na medije
0
F
FENA
16.12.2008. u 16:12
0
komentara
0

dijeljenja
BH novinari zabrinuti zbog napada na medije
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima izrazili su danas zabrinutost povodom ugrožavanja sigurnosnih uvjeta u kojima djeluju mediji u BiH te učestalih napada na medijske kuće i novinare.
U saopćenju se kaže da su pljačkaški upad u prostorije TV Alfa i lažna dojava o eksplozivnoj napravi u prostorijama NTV Hayat, kao i nedavna eksplozija bombi u blizini prostorija ove tv kuće, ozbiljna prijetnja medijskim slobodama i sigurnosti života novinara i ostalih medijskih uposlenika.

Tri kriminalna djela, usmjerena protiv medija u veoma kratkom vremenu, predstavljaju jasnu poruku o snazi kriminalnih krugova i njihovom odnosu prema medijima. Posljednji događaji su i svojevrsno bacanje rukavice u lice nadležnim policijskim organima, lokalnim vlastima i cjelokupnoj bh. javnosti koji još nemaju adekvatne odgovore na daljnje pogoršavanje sigurnosne situacije u Sarajevu i cijeloj BiH, smatra Udruženje BH novinari.

Zbog toga BH novinari još jednom apeliraju na istražne policijske organe da poduzmu dodatne akcije da bi se razjasnile sve okolnosti i vinovnici napada na NTV Hayat i identitet pljačkaša TV Alfa.

Razotkrivanjem činjenica u vezi s napadima na ove medijske kuće i sankcioniranje sudionika kriminalnih djela, kao i detaljno informiranje javnosti o ovim događajima, jedini su način zaustavljanja nasilja i stvaranja sigurnog okruženja za rad medija i novinara.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.