{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BH novinari zabrinuti zbog napada na kolege u Banjoj Luci

F
13.9.2017. u 18:22
12
17
BH novinari zabrinuti zbog napada na kolege u Banjoj Luci
12
BH novinari zabrinuti zbog napada na kolege u Banjoj Luci
Upravni odbor Udruženja BH novinari izražava zabrinutost zbog tri verbalna napada na novinare u Banjoj Luci, te onemogućavanja novinarskih ekipa da izvještavaju sa zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i drugih aktulenih događaja u tom gradu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Prvo je štrajkač glađu, uposlenik Željeznica RS, Čedomir Knežević oduzeo mikrofone ekipi Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS), zbog čega su drugi novinari solidarno odbili snimanje izjava i zahtjeva štrajkača. Sat kasnije je Miladin Stanić, poslanik SDS-a u NSRS, verbalno napao i iz skupštinske sale izbacio snimatelje RTRS. Treći napad je uslijedio na pres-konferenciji organiziranoj povodom blokade rada NSRS, kada je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine, izvrijeđao dopisnicu Oslobođenja iz Banja Luke Gordanu Katanu i dopisnika Dnevnog avaza Gorana Dakića", navodi se u saopćenju UO BH novinari.

UO BH novinara najoštrije osuđuje napade ne novinare i snimatelje, te zahtijeva od nadležnih organa NSRS, kao i svih poslaničkih klubova i samih poslanika poštivanje slobode medija i osiguranje nesmetanog rada novinarskim ekipama, bez obzira na političke sukobe i druga zbivanja u prostorijama Narodne skupštine.

UO BH novinara poziva novinare svih medija u Banja Luci da solidarno odbiju izvještavati s događaja na kojima su napadnute njihove kolege, bez obzira iz kojeg su medija, te da bojkotiraju svakog politčara ili političarku koji prijete novinarima i onemogućavaju ih u obavljanju profesionalnih zadataka, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: