{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BH novinari uputili protest Gradskom vijeću Zenice zbog vrijeđanja novinara

3.10.2017. u 21:37
62
24
BH novinari uputili protest Gradskom vijeću Zenice zbog vrijeđanja novinara
62
BH novinari uputili protest Gradskom vijeću Zenice zbog vrijeđanja novinara
Foto: Arhiv/Klix.ba
Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je najoštriji protest Gradskom vijeću Zenice zbog verbalnih prijetnji i uvreda novinarima Adnanu Džonliću, uredniku portala Zenicablog i Harunu Bošnjaku, dopisniku BHRT-a, koje im je uputio gradonačelnik Fuad Kasumović na prošlosedmičnom zasjedanju Vijeća.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
UO BH novinara smatra nedopustivim i nedemokratskim korištenje zasjedanja Gradskog vijeća Zenice za verbalne i druge obračune sa novinarima, što se ponavlja već mjesecima, bez adekvatne reakcije članova Vijeća ili sprečavanja zloupotrebe govornice za obračun sa novinarima.

"Podsjećamo, ometanje novinara u njihovom radu, pozivanje na javni linč i direktno vrijeđanje predstavljaju najgrublji institucionalni pritisak na medije i kršenje prava na slobodan, siguran i dostojanstven rad. Direktnu odgovornost za takve postupke snosi ne samo gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je prijetio novinarima, već i svi članovi Vijeća sa v.d. predsjedavajućim Jasminom Hodžićem na čelu, koji ništa nisu poduzeli da se konačno zaustavi bahat i primitivan odnos prema pojedinim novinarima", saopćeno je iz UO BH novinari.

Pored Adnana Džonlića i Haruna Bošnjaka, na meti napada gradonačelnika Kasumovića ranije su bili dopisnica FTV Gordana Ristović Muslija, novinar portala Klix.ba Elmedin Mehić i saradnik portala Faktor Benaris Mahmić, te lokalni medij - RTV Zenica. Uprkos javnim osudama takvog ponašanja, te pozivima na poštivanje evropskih vrijednosti slobode medija i slobode izražavanja, verbalni napadi i prijetnje ne samo da nisu prestali, već su postali učestaliji i brutalniji, navode BH novinari.

"Zbog toga UO BH novinara zahtijeva od Gradskog vijeća Zenice poduzimanje hitnih i zakonom propisanih mjera za siguran i dostojanstven rad svih novinara koji izvještavaju sa sjednica Vijeća, kao i sprečavanje svakog pojedinca da sjednice Vijeća koristi kao javni poligon za odstrel novinara. Ukoliko takve mjere izostanu, BH novinari će razmotriti druge zakonske mogućnosti zaštite prava novinara i zaustavljanje institucionalnog pritiska na novinare i jedan broj medija u Zenici", istaknuto je u saopćenju za javnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: