Očekuju podršku
69

BH novinari uputili molbu nadležnima: Formirajte medijski pool i zaštitite novinarske ekipe

A. B.
Foto: BH novinari
Foto: BH novinari
Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je danas molbu nadležnim institucijama BiH da se formira medijski pool i zaštite novinarske ekipe u našoj državi tokom trajanja vanredne situacije izazvane koronavirusom.

Molbu su uputili članovima Predsjedništva BiH, Vijeću ministara BiH te Koordinacionom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje, ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću navodeći da bi nadležne institucije trebale osigurati formiranje medijskog poola u Sarajevu koji će biti mjesto održavanja svih zvaničnih press konferencija za prezentovanje najnovijih podataka i poduzetih mjera u vezi s koronavirusom.

"Formiranje medijskog poola podrazumijeva osiguranje velikog prostora u kojem će novinari sjediti na udaljenosti najmanje dva metra jedni od drugih, gdje će biti postavljena jedna ili najviše dvije kamere, gdje će fotografisati samo jedan fotoreporter i biti osiguran live prijenos cijelog toka konferencije putem YouTube ili nekog drugog kanala. Nakon događaja, svim medijima bi trebali biti podijeljeni snimci, fotografije i ključne informacije od značaja za javnost, a sve s ciljem izbjegavanja rizika zaraze medijskih profesionalaca koji, zbog obaveze posla, nemaju priliku za samozaštitu ili samoizolaciju", poručili su iz udruženja BH novinari.

Iz Upravnog odbora BH novinara zatražili su od nadležnih i da organizuju video konferencije ili obraćanja medijima putem saopćenja, telefona, Skype ili drugih IT komunikacijskih kanala u situacijama kada je to opravdano, odnosno, kada nema velikih promjena u vezi sa širenjem koronavirusa.

Pored ovih mjera, istakli su da je također neophodno osigurati nabavku i podjelu neophodnih količina zaštitnih maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju za sve novinare i medijske ekipe koje odlaze na teren, kao i medijske kuće širom BiH.

"Mnoge od njih nisu nabavile minimalni medical kit za svoje uposlenike, djelimično zato što ih nema kupiti na tržištu, a dijelom zbog toga što nemaju sredstava za njihovu kupovinu. U okviru svojih ovlasti i u vrijeme vanredne situacije u BiH, vi i vaše institucije imate mogućnosti da putem ministarstava zdravlja, epidemioloških i sanitarnih službi naredite nabavku medical kits-a za medije i novinare, posebno u manjim lokalnim zajednicama", naveli su u pismu koje su BH novinari uputili predstavnicima navedenih institucija.

U skladu sa ranije objavljenim preporukama Evropske federacije novinara (EFJ) i Evropske konfederacije sindikata (ETUC), kojima su se pridružili BH novinari, od nadležnih državnih organa i institucija zahtijeva se da aktivno uključe medijski sektor u programe prevencije širenja koronavirusa na jednak način kao i sve druge djelatnosti od javnog značaja,.

Osim toga zatražili su da se osigura finansijska, materijalno– tehnička i svaka druga podrška medijskim kućama (javnim i privatnim) koje su sve svoje kapacitete usmjerile na blagovremeno i tačno informiranje građana u vezi sa pandemijom.

"Također, potrebno je planirati programe ekonomske podrške i oporavka medijskog sektora radi saniranja negativnih posljedica koje će izazvati poseban režim rada medija tokom trajanja vanrednog stanja, povezanog sa pandemijom koronavirusa", zaključili su iz udruženja BH novinari.