BiH
0

BH novinari: Učestali napadi na novinare

FENA
Udruženja „BH novinari“ i Linije za pomoć novinarima izrazili su najoštriji protest povodom učestalih fizičkih i verbalnih napada na novinare i novinarke u Bosni i Hercegovini.

Prije tri dana u Kalesiji je napadnut Ramo Abidović, novinar 'Tuzlanskog lista', kojeg je lokalni kalesijski moćnik fizički napao zbog fotografiranja saobraćajne nesreće čiji je bio sudionik.

Danas je u Visokom, tokom obavljanja novinarskog zadatka napadnuta Gordana Ristović-Muslija, novinarka Federalne TV. Koleginicu Ristović- Muslija je verbalno napao Enver Ković, vlasnik firme „Eno“ iz Visokog, prijetio joj je, izgurao iz kancelarije i obećao kako će ona "dotaći dno“ te da će je „zaustaviti u njenom izvještavanju“.

Zaprepašteni smo činjenicom da su novinari i novinarke u BiH postali gotovo stalna meta fizičkih napada, vrijeđanja, prijetnji i necivilizacijskog ophođenja prilikom obavljanja profesionalnih zadataka. Nakon napada na novinare i medije od jednog premijera, zatim visokog policijskog dužnosnika, ombudsmena za ljudska prava, preko zastupnika u bh. parlamentu i dvojice/trojice lokalnih moćnika, pitamo se šta je slijedeće? Koja će još sredstva biti iskorištena radi zaustavljanja novinara u svakodnevnom radu, a posebno u pripremi i snimanju istraživačkih novinarskih tema.

Izražavamo duboku zabrinutost za sigurnost svih novinara i novinarki u našoj zemlji i zebnju na onim što bi se sljedeće moglo dogoditi, navodi se u saopćenju Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima.

Bh. novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju da su neadekvatne reakcije nadležnih državnih i sudskih institucija, kvalifikacija napada na novinare u Bihaću kao „narušavanje javnog reda i mira“ i izostanak žestoke javne osude svih ataka na medije, nažalost, u BiH stvorili atmosferu u kojoj napad na novinara postaje obrazac ponašanja i, usudili bi se kazati, poželjna reakcija. Zato zahtijevaju hitnu reakciju policijskih i sudskih institucija u procesuiranju napada na novinare u Kalesiji i Visokom.

Također od državnog palamenta zahtijevaju da ponovno stavi na dnevni red pitanje odgovornosti zastupnika Sadika Bahtića koji je napao novinare u Bihaću. Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima su za prva četiri mjeseca 2008. godine registrirali 17 slučajeva kršenja novinarskih prava i medijskih sloboda. Od tog broje, 12 slučajeva su fizički i verbalni napadi, vrijeđanje i prijetnje novinarima.

Udruženje i Linija za pomoć novinarima će o posljednjim napadima na novinare u BiH izvijestiti Odjel za medije OSCE u Beču, Međunarodnu federaciju novinara ( IFJ) u Briselu, kao i ostale nadležne domaće i svjetske institucije za zaštitu slobode javne riječi i prava novinara na slobodan rad, navodi se u saopćenju.